Filmové kalendárium: Matouš

21. září 2016
Filmové kalendárium

Dnes si osvojíme něco logiky, pojedeme na Riviéru a připomeneme si film, který nás v 70. letech učil nadávat v autě. Je 21. září a svátek má Matouš.

„Poslyš, Matouši… Kolik můžu vyfasovat za jedno gumový kuře?“ „No, přijde na to… Vždycky je lepší se přiznat. Řekni jim, že jsi neměl ani floka, že jsi dva dny nejedl a že jsi hlady a žízní umíral.“ „Copak někdo, když má žízeň, krade kuře?“

Taková logika vždycky odzbrojí... Šimon a Matouš jedou na Riviéru se jmenovala velmi zdařilá italská napodobenina Spencer-Hillovek. A jestli pořád nevíte, tahle písnička vám určitě udělá jasno.

Film o cestě Šimona a Matouše je z roku 1975, ale to se u nás jméno Matouš dávalo velmi výjimečně. Zato v posledních 10 letech je doslova hitem, takže českých Matoušů bude možná brzy 5.000 a v průměru jim je jen 13 let. Na severu Čech se soustředí na Liberecku, tam jich napočítáme přes stovku.

Všem jim přejeme k jejich svátku jen to nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.