Filmové kalendárium: Michal

29. září 2017
Filmové kalendárium

Tentokrát nás čeká velmi oblíbené jméno, které kromě jednoho archanděla nosí také 120 tisíc Čechů. Je 29. září a svátek má Michal.

Našli jsme pro vás hned tři Michaly, kteří ve filmu lámali srdce. A vezmeme to pěkně chronologicky…

První byl Michal Nor, neboli Oldřich Nový ve filmu Martina Friče z roku 1939 Eva tropí hlouposti.

Jméno Michal se pro svůdníka a krasavce hodí, protože jeho nositel by měl být podobný bohu. Možná i proto je to u nás hodně oblíbené jméno. Na severu Čech najdeme nejvíc Michalů na Liberecku, skoro 1600 a hned potom na Ústecku - 1350.

Přeskočíme půl století a máme tu dalšího neodolatelného Michala, tentokrát v podání Sagvana Tofiho.

Pokud jste v roce 1992 ještě měli čas chodit do kina, určitě jsme poznali pokračování Kamaráda do deště nazvané Příběh z Brooklynu. Tou dobou už byla největší obliba jména Michal za námi, ale přesto to jméno dostávaly skoro 3000 dětí ročně.
Trojici Michalů uzavírá ten z filmu Jiřího Vejdělka z roku 2010 Ženy v pokušení. Jiří Macháček nám tam dokázal, že lamač srdcí může nosit i kostkovanou flanelku.

Michalům přejeme k jejich svátku všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.