Filmové kalendárium: Nela

2. únor 2017
Filmové kalendárium

Jméno dnešních oslavenkyň se dlouho moc nedávalo. Asi proto, že se tak jmenovalo velmi oblíbené dětské mýdlo. Takže si ho dnes připomeneme a pak budeme grilovat. Je 2. února, jsou Hromnice a svátek má Nela.

Reklama z naší první ukázky s kachničkou a roztomilou holčičkou je z 90. let, ale mýdlo Nela bylo mnohem starší a vyrábělo se v Nelahozevsi.

Možná právě proto, aby nemyli Nelu Nelou, rodiče tohle jméno ještě donedávna moc nedávali - zato v posledních 15 letech se to prudce změnilo a českým Nelám je tak v průměru je 7 let.

Jednu zajímavou jsme našli i ve filmu, byl to studentský film Sofie Šustkové s názvem Žena, růže, píseň, kost a Nela tam tedy byla o dost protřelejší, než nějaká sedmiletá Nelinka. Poslouchejte…

0:00
/
0:00

V České republice máme přes 15 000 žen jménem Nela a asi jich ještě přibude. Na severu Čech jich máme přes 180 na Liberecku, a dost jich najdeme také na Českolipsku, Děčínsku nebo Lovosicku.

Podle významu jména by Nely měly být vytrvalé a pevné jako skála. Takže je to rozhodně dobré jméno pro život. Všem Nelám přejeme k jejich svátku jen to nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.