Filmové kalendárium: Oto

26. duben 2017
Filmové kalendárium

Je zajímavé, jak se některá běžná jména ve filmu skoro nedají najít a jiná, mnohem méně častá, jako by žila hlavně ve filmech. To je také případ toho dnešního. Je 26. dubna a svátek má Oto.

Jako prvního tu máme Otíka z Vesničky střediskové. Jmenovat se Ota znamená přinášet do života majetek a štěstí - a na tom nic nezmění, ať si o tom druzí myslí cokoli.

0:00
/
0:00

Jméno Oto se dá psát minimálně třemi různými způsoby - nejčastější je Otto s dvěma T - a těch máme v České republice na 4.000. Na severu Čech se jim nejvíc líbí na Liberecku a Jablonecku, tam dají dohromady stovku. A možná by odtud mohl pocházet i feldkurát Otto Katz - i když nějaký znalec Švejka by nás možná vyvedl z omylu.

Nesmíme ale zapomenout na Oty s jedním T a s A na konci - ti dají dohromady další 4.000. A v tomhle ohledu musíme zmínit Novoborsko, protože tam se jmenuje Ota nejvíc lidí na počet obyvatel v České republice. Takže doufejme, že tam svůj dnešní svátek hezky oslaví.

Přejeme jim k jejich svátku všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.