Filmové kalendárium: René

28. listopad 2017
Filmové kalendárium

Dnes nastíníme jeden přeshraniční problém, postěžujeme si na stres a ukážeme si muže, který v tom umí chodit. Je 28. listopadu a svátek má René.

Naše první ukázka je z kultovního britského seriálu Haló, Haló o německých okupantech, britských letcích a francouzském odboji. René z kavárny je v něm takovým dost podivným hrdinou…

Ten seriál je opravdu hodně zvláštní a patří mezi skvělé ukázky anglického humoru. Abychom ale zůstali u jména René - to je také trochu rozporuplné, protože je to další jméno, které je vlastně stejné pro muže i ženy, jen ženy mají o jedno E víc - Renée.

Trápil se tím i básník Rilke, ještě než si křestní jméno René změnil na Rainera - matka ho totiž až do pěti let nutila nosit dívčí šaty, aby jí nahradil zemřelou dceru Renée - což je skoro cimrmanovská past.

René z kavárny ovšem dokládá, že se vůbec nejedná o zženštilé jméno - naopak, a umí v tom výborně chodit. Mužů jménem René máme u nás necelých 9500. Na severu nejvíc na Ústecku - více než stovku.

Všem jim přejeme k jejich svátku jen to nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.