Filmové kalendárium: Robert

29. duben 2017
Filmové kalendárium

Muži, kteří mají dnes svátek, jsou slavní, skvělí a jasní - a to jak filmové postavy, i ti skuteční. Dostaneme se s nimi až na festival Sundance. Je 29. dubna a svátek má Robert.

První filmový Robert je učitel z filmu Jana a Zdeňka Svěrákových Vratné lahve. Pamatujete, jak krásně se Jiřímu Macháčkovi povedl? Poslouchejte…

V České republice máme přes 22 tisíc nositelů tohoto jména. U nás na severu jich nejvíc v Liberci, ale na počet obyvatel to vychází nejlépe v Kadani - tam připadá 1 Robert na zhruba 640 obyvatel.

Věděli jste, že Bob je anglická zkrácenina jména Robert? Když jsme u filmu a Robertů, nemůžeme vynechat Roberta Redforda. Ani se nechce věřit, že tomuto herci už bude 80.

Role Sundance Kida ve filmu Butch Cassidy a Sundance Kid je asi nejen jeho nejslavnější, ale také do velké míry určila jeho další profesní život. A o tom, že je za to vděčný, svědčí i fakt, že pojmenoval svůj vlastní filmový festival Sundance.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.