Filmové kalendárium: Soběslav

8. srpen 2017
Filmové kalendárium

Dnes si připomeneme jedno slavné vítězství Čechů nad Němci, pochválíme dobré zpravodajství a pomluvíme příbuzné z Moravy. Je 8. srpna a v kalendáři je jméno Soběslav.

Takhle prozaicky popsal spor o moc v Čechách na počátku 12. století kreslený seriál o české historii podle populárního leporela Lucie Seifertové Dějiny udatného českého národa. V televizi se poprvé vysílal v roce 2008 a režíroval ho Pavel Koutský.

Nemohl zapomenout ani na knížete Soběslava a jeho nejslavnější bitvu, kterou svedl u nás na severu Čech, u Chlumce na Ústecku:

Na to, že jméno Soběslav má v sobě slávu, a jak hodně kníže Soběslav proslavil severní Čechy, ho tady moc neoslavujeme - v Ústeckém kraji žije jen jeden Soběslav, a to někde na Lovosicku, v Libereckém jen pět. V celé České republice jich máme jen něco přes sedmdesát.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.