Filmové kalendárium: Stanislava

9. červen 2017
Filmové kalendárium

Dnes budeme hledat recept proti nudě, takže si připomeneme jeden pamětnický film a budeme vyvolávat duchy. Je 9. června a svátek má Stanislava.

První filmová ukázka je z filmu Martina Friče z roku 41 Tetička Takhle znuděná v něm byla slečna Slávka. To byla doba, kdy bylo jméno Stanislava u nás velmi populární - ve 40., 50 a 60. letech to jméno dostalo na stovek holčiček ročně - zatímco v posledních letech je to sotva desítka. Celkem jich ale v České republice stále máme k 20000.

Jedna z cest, jak se dostat z nudy, kterou Slávka v podání Lídy Chválové vymyslela, bylo, jak se říká, "sbalit" sympatického paleontologa - paleontology asi všude na světě pokládají za roztomilé zmatkaře, třeba v americkém seriálu Přátelé také jednoho mají. Jak to s nimi je dopravy, těžko říct…

Nakonec se Slávka dobře pobavila při vyvolávání duchů. Pokud byste si to s nějakou Slávkou také chtěli zkusit, doporučuji vám ji hledat v Ústí nebo v Liberci - tam jich máme po třech stovkách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.