Filmové kalendárium: Svatopluk

23. únor 2017
Filmové kalendárium

Dnes si ukážeme, jak se dělala televizní zábava v době předmobilové a předfacebookové a připomeneme si jednoho seriálového kuchaře. Je 23. února a svátek má Svatopluk.

Samozřejmě šlo o seriálový hit roku 1984 s Josefe Dvořákem, který se jmenoval Rozpaky kuchaře Svatopluka. Byl zvláštní tím, že diváci mohli v některých okamžicích příběhu ovlivnit rozhodování hlavního hrdiny - což byl princip také slavného kinoautomatu, představeného na Expu 1967.

V Rozpacích kuchaře Svatopluka ale mohli hlasovat nejen diváci v sále, ale také lidé doma tím, že rozsvítili nebo nerozsvítili žárovku navíc - a v elektrárně se sledovaly změny v odběru proudu.

Svatoplukové jsou odjakživa silní vojáci, alespoň podle významu jejich jména V České republice jich máme ke 4 000. Na severu Čech je to jméno nejoblíbenější na Lounsku, Lovosicku a Roudnicku – V Lounech jich dokonce napočítáme víc než v Ústí nebo Liberci.

Všem Svatoplukům přejeme k jejich svátku jen to nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.