Filmové kalendárium: Vlastimil

17. březen 2017
Filmové kalendárium

Tentokrát si ukážeme, že vlastenectví se u nás moc nenosí a připomeneme dva herce, bez kterých by snad Filmové kalendárium ani nemohlo být… Je 17. března a svátek má Vlastimil.

Tušíte správně – jedním z těch herců je samozřejmě Vlasta Burian. Bez něj by totiž v českých filmech chyběla polovina legrace. Problém, jak vrátit zdravotní pojišťovně omylem přidělené umělé zuby řešil ve filmu Karla Lamače U pokladny stál. Druhým ze vzpomínaných herců je Vlastimil Brodský. Připomeneme si ho ukázkou z filmu Zdeňka Podskalského Světáci. Poslouchejte…

Jméno Vlastimil se dává dětem, u kterých se předpokládá, že budou milovat svou zemi. Proto poslední velká vlna obliby tohoto jména nastoupila okamžitě po válce - to ho dostaly tisíce dětí. Málokdo ale ví, že je to vlastně překlad jména Patrik.

Vlastimilů máme v České republice k padesáti tisícům, ale pozor - v posledních letech můžeme nové Vlastíky počítat na prstech. A pokud se vlastenectví měří počtem Vlastimilů, pak jsou nejvlastenečtější místa severních Čech Ústecko, Liberecko a Teplicko.

Spustit audio