Filmové kalendárium: Žaneta

27. prosinec 2017
Filmové kalendárium

Dnes zavzpomínáme na léto a na pouť, řekneme si, proč bychom měli být hodní a zazpíváme si. Je 27. prosince, v kalendáři je Žaneta, a to jméno nás jako mnoho dalších upozorňuje, že bůh je milosrdný.

I když nám jméno Žaneta zní francouzsky, ve skutečnosti je původem hebrejské. V každém případě ho u nás dostalo skoro 9.000 dívek.

Je zajímavé, že u nás na severu je to jméno oblíbenější než jinde - Žanety jsou asi hraničářky. Na počet obyvatel vůbec nejvíc jich najdeme ve Varnsdorfu, tam jich žijí skoro čtyři desítky.

Žaneta se objevila třeba v rodinném muzikálu Věry Plívové Šimkové z roku 1973 Přijela k nám pouť. To bylo jméno Žaneta velmi oblíbené, právě nejvíc se dávalo v 70. a 80. letech.

V tom filmu si zahrálo dětské role mnoho dnes oblíbených herců - jako třeba Marek Vašut nebo Miroslav Vladyka, ovšem malou Žanetu hrála Yveta Kornová.

Žanetám přejeme k jejich svátku všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.