Potřebuje bionickou protézu, neztrácí však nadhled: „Budu prvním terminátorem u policie!“

28. duben 2017
Haló, tady 112

Petr Marek se narodil s vrozenou vadou pravé ruky. Pracuje u policie jako civilní zaměstnanec – programátor. V současně době se ale jeho nemoc zhoršila tak, že jediným řešením je amputace ruky. Aby mohl zůstat i nadále soběstačný, potřebuje speciální, bionickou protézu. I když je situace vážná, žertuje: „Budu první skutečný terminátor u policie.“

Petrova nemoc se jmenuje makrodaktylie. Zjednodušeně řečeno jde o nadměrné vyvinutí prstů nebo ruky do obrovských rozměrů. Nemoc způsobila, že má obrovskou, nateklou ruku a bolesti začínají být nesnesitelné.

Petra bolí nejen postižená ruka. Bolí i záda, která jsou jednostranně přetěžovaná, a trpí i původně zdravá ruka, která pracuje za dvě.

Petr je navíc denně vystaven nejen fyzické, ale psychické bolesti. Jeho nemocná ruka budí nežádoucí pozornost a někteří lidé jsou opravdu neomalení a hrubí.

„Když jdu po ulici, lidi, kteří si všimnou té ruky, tak často reagují ‚Ježíšmarjá, co jsi dělal?' “, vykládá Petr Marek. „ Automaticky předpokládají, že si za to můžu sám.“ Nedávno se Petrovi stala příhoda, s kterou se vyrovnává doteď: „ Stál jsem na zastávce a koutkem oka zaregistroval dvě dívky, které si všimly mé ruky. Jedna z nich vytáhla svůj mobil a vyfotila si mě. V tu chvíli jsem si připadal jako v zoo.“

Sbírka pro Petra Marka

I když má Petr Marek vážné zdravotní problémy, je to samostatný, nezávislý a soběstačný. Když se s ním bavíte, je sympatický, vtipný, veselý. A rozhodně není zaměstnaný „z milosti“.

Takhle mluví o Petru Markovi jeho nadřízený Jaroslav Faturik: „ Petr je člověk, na kterého je absolutní spoleh. Dostává ty nejtěžší úkoly, protože zastřešuje u policie chod „mozku“ = integrovaného operačního střediska. K firmě je loajální a i přes svůj hendikep s rukou odvádí 100% práci. Po lidské stránce je upřímný, férový, kamarádský. Na druhou stranu se občas projevuje vážnost jeho choroby, a když přicházejí velké bolesti, stává se introvertem, přestože sám o sobě je extrovertní.“

Podaří se pro Petra vybrat peníze na bionickou protézu?

Petr touží po bionické protéze, aby i nadále zůstal soběstačný a mohl dál pracovat. Proč bionická protéza? Petr Marek říká: „Bionická protéza umožní základní pohyby úchopu jakéhokoliv předmětu, tužky, klíče, umožní chytit si bundu, abych si mohl zapnout zip. Běžná protéza tohle neumožní. Druhá věc je, že začínám mít problémy i se zdravou rukou, která pracuje za obě ruce. Takže když bych dokázal tou pravou něco dělat, mohlo by to té zdravé ruce ulevit a nemuselo by se to zhoršovat.“

Bionická ruka stojí od 900 000 do 1,6 milionu korun – její cena závisí na tom, jak velkou část ruky se podaří lékařům zachovat. Na auto si vezmete půjčku, na dům hypotéku, a jak se financuje taková speciální protéza? Těžko. V lepším případě alespoň část uhradí zdravotní pojišťovna, tam jednání ještě probíhají, v tom horším to zůstane celé na Petrovi. A to je mimo jeho reálné možnosti.

Benefiční koncert pro Petra Marka

Policejní solidarita je naštěstí velká, a tak kolegové Petra Marka, jeho nadřízení až na úrovni krajského ředitele policie, i odborové organizace dělají, co umí. Zřídili konto Nadační sbírky pro pana Marka 3211482285/6800, na které může přispět každý, kdo chce Petru Markovi pomoci.

Na sobotu 29. dubna zorganizovali také benefiční koncert v cyklokempu loděnice Brná. Vstupné je dobrovolné a výtěžek také půjde na protézu. Takže jestli máte kdykoliv od 10 dopoledne do 22 hodin čas, chcete se dobře pobavit a ještě udělat dobrou věc, přijďte.

Spustit audio