Petra Křížová: když chcete mít krásný účes, zaplatíte si za to, u dentální hygieny je to podobné

Péče dentálních hygienistek jako doplněk odborné lékařské péče je v Čechách poměrně novinkou, je to záležitost několika posledních let. Ptáte se, proč nestačí zubaři? „ Především zubaři nemají na pacienta tolik času, aby mu kromě prohlídky a ošetření poskytly i informace, jak si třeba správně čistit zuby,“ vysvětluje dentální hygienistka Petra Křížová.

„Při první návštěvě vám dentální hygienistka správně vyčistí zuby. Budete sami překvapeni, jak dlouho to trvá a co všechno se na vašich po ránu vyčištěných zubech najde. Ale především vás naučí, jak má vypadat správná péče o chrup, co a jak máte dělat doma, jaké pomůcky máte používat. Na zdraví chrupu je to po nějaké době znát. Pak už stačí návštěva dvakrát, čtyřikrát do roka, “ dodává Petra Křížová.

Naše zdravotní pojišťovny péči dentálních hygienistek nehradí. „Vezměte to jako návštěvu kadeřnice, když chcete mít krásný účes a zdravé vlasy, taky si za to zaplatíte, a u dentální hygienistky je to podobné,“ říká s úsměvem Petra Křížová.

Další otázka, na kterou dentální hygienistky nejčastěji odpovídají, je, jak správně používat ústní vody. „Podle mých zkušeností není velký rozdíl mezi voda prodávanými v supermarketech, a v lékárnách. I v tomto případě doporučuji se někde poradit. Nejlépe s lékařem, který vám doporučí typ vody vhodný pro vaše zuby a dásně. Rozhodně neředit, užívat vody koncentrované a řídit se návodem na obale.“

Poslechněte si víc ze záznamu. Pohodový poslech vám přeje Eva Bucharová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio