Budou reflexní prvky pro chodce a cyklisty povinné?

Mít na oblečení reflexní prvky, které zvyšují bezpečnost chodců a cyklistů, je v současné době dobrovolné. Koneckonců, je to v našem vlastním zájmu, být viděni. Změna v pravidlech se chystá – budeme je muset nosit povinně. Ať už to bude vesta, pásky nebo kšandy.

„Každý účastník silničního provozu, ať je to malé dítě nebo babička, má povinnost se chovat podle pravidel a předpisů,“ upozorňuje plk. Jiří Ušák, vedoucí odboru služby dopravní policie KŘP Ústeckého kraje. „Předpisy bohužel znají jen řidiči,“ dodává.

V době podzimních mlh, spadaného kluzkého listí, prvního napadaného sněhu ve dnech, kdy se stmívá čím dál dříve, musejí být chodci ostražitější. Řidičům plk. Jiří Ušák vzkazuje, aby věnovali pozornost pneumatikám, ostřikovačům světel a nepospíchali, dali si na cestu delší dobu.

„To, že není chodec, cyklista nebo motocyklista vidět, je jedna z hlavních příčin dopravních nehod,“ varuje plk. Jiří Ušák, „na sníženou viditelnost upozorňujeme odteď až do Vánoc.“

„Co se týká nehodovosti, za poslední tři čtvrtletí byla v Ústeckém kraji o 15 procent vyšší, než loni,“ uvádí ze statistik plk. Jiří Ušák. „Pozitivní skutečností je jen 28 usmrcených osob oproti 49 v minulém roce, což je pokles o 43%,“ doplňuje údaje.

V letních měsících měla na nehodovost vliv i tropická vedra. „Horka, tím pádem rozpálený asfalt i přesvětlený prostor se na pozornosti řidičů negativně odrazily,“ konstatuje plk. Jiří Ušák. „V létě je velmi důležité používat clony nebo sluneční brýle. V červenci a srpnu došlo k 1675 dopravním nehodám v Ústeckém kraji, to je o 300 více, než vloni. Na druhou stranu smrtelných nehod bylo méně,“ uzavírá plk. Jiří Ušák.

Poslechněte si víc ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Eva Bucharová a Český rozhlas Sever.

Spustit audio