Zuby bílé jako sníh můžete mít i vy, chce to ale pravidelnou péči

Zoubky jako perličky mají třeba děti. Sní o nich ale i dospělí. Jenže ne každý má běloskvoucí úsměv, paleta odstínů bílé je u zubů opravdu široká a vždy je co vylepšovat. Bělit zuby můžeme buď doma – na vlastní pěst nebo se v ordinaci svěřit do rukou odborníka.

Nabízí se přípravky s peroxidem i ty šetrnější bez něj. Dnes používaný šestiprocentní peroxid nikomu neublíží. Každý přípravek na bělení, pro který se rozhodnete, určitě nejdříve ukažte svému zubaři nebo dentální hygienistce a zkonzultujte užívání. Po vybělení se zuby musí udržovat – například jednou za měsíc bělicí pastou. V zářivě bílém úsměvu často brání zubní kámen. S jeho vyčištěním pomáhají odborníci. „Některým lidem jen odstraním kámen, vypískuji a oni jsou spokojení a jásají: krása, tak tohle je to bělení,“ usmívá se dentální hygienistka Petra Křížová.

Zubní kámen se tvoří na přírodních i na umělých zubech. Vzniká ze slin a bakterií v ústech, z plaku, zkrátka tam, kde nečistíme důkladně, což bývá většinou na zadní straně chrupu. Kdo má protézu, měl by ji po jídle vyndat a vyčistit kartáčkem, na noc ponořit do roztoku se speciální tabletou. Při preventivním používání tablet se kámen tvořit nebude. „Pokud už na protéze zubní kámen je, v laboratoři vám ji vyčistí,“ doporučuje Petra Křížová.

V rozhovoru s dentální hygienistkou Petrou Křížovou uslyšíte také o lidech s celiakií, kteří mají větší kazivost anebo o používání zubní vody, která je prospěšná nejen zubům, ale i celé ústní dutině. Nerušený poslech vám přeje Eva Bucharová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.