Morče je sice „plyšák“, ale živý! Potřebuje vaši péči a nesnáší průvan

9. únor 2016

Jako každý živý tvor i morče potřebuje mít vhodné bydlení, krmení a vůbec péči. A co se „plyšákovství“ týká – existují i morčata typu skinny – tedy bezsrstá, jen s elegantní čupřinkou nad čumáčkem. Skinny morčata může chovat i člověk, který je jinak na srst alergický.

„Morče potřebuje prostor na výběh zhruba aspoň 40x60 cm, pro jedno je to dostačující, ale morče je zvíře skupinové a rozhodně se bude lépe cítit, když bude mít ještě kamaráda,“ radí Jakub Jeřábek, majitel chovné stanice Albis.

Domek pro morčecí kamarády

„Nejlevnějším řešením bývá průhledný plastbox, vhodná je i klec s plastovým dnem a zvýšeným okrajem a kutilové si mohou vhodné bydlení pro morčata vyrobit i sami,“ říká Jakub Jeřábek. Pro malé hlodavce můžeme vyrobit nejrůznější poličky – zásuvky, kde je na čelní straně spodní část se sklem a vrchní je otevřená. „Tak, aby se dalo s morčetem manipulovat, dávat krmení a voda, uklízet,“ dodává odborník.

Jakub Jeřábek

Chov venku? Ano, ale pozor na průvan

Morče můžeme chovat i venku, ale pokud není na takové prostředí zvyklé, je potřeba ho přivyknout – nejlépe od léta, aby mělo čas se adaptovat, s postupným ochlazováním mu naroste i hustší srst. „Ale hlavně pozor na průvan, ten morče nesnáší, je pro něj vyloženě škodlivý,“ varuje Jakub Jeřábek.

„Samozřejmě musíme myslet i na vhodnou podestýlku, nám se osvědčily hobliny, které dobře sají a pak se mohou zužitkovat v kompostu,“ radí Jakub Jeřábek a pokračuje: „Existují i speciální podestýlky, granule lisované třeba z papíru, ale není to úplně levná záležitost, pokud má člověk morčat více.“

Máte doma tyto malé chlupaté mazlíčky, nebo je chcete pořídit dětem či vnoučatům a rádi byste se o nich dozvěděli víc? Poslechněte si záznam rozhovoru moderátorky Slávky Brádlové s Jakubem Jeřábkem, odborníkem na chov morčat. Příjemný poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio