Jarní alergie může potrápit i vašeho zvířecího miláčka

15. únor 2016

První pylová zrna z jehněd, která se uvolňují díky mírné zimě už v průběhu února, jsou jasným signálem pro alergiky. Kromě lidí jsou ale postižena i některá zvířata.

Kvetoucí olše, lísky, a později i břízy přinášejí nepříjemné zdravotní problémy i některým psům. Ti jsou na pyl buď alergičtí, nebo reagují zánětem na mechanické dráždění pylu při dopadu na kůži .

„Na rozdíl od lidí mají psi kůži jinou, mají asi padesát kožních vrstev,“ vysvětluje MVDr. Martin Kolafa z Liberce a pokračuje: „Ta kůže musí mít dobrou odolnost, říká se tomu lipidová vrstva nebo membrána, která má chránit proti vnějšímu prostředí.“

Někdy se však podle veterináře Martina Kolafy stává, že pokud je pes na nějaký alergen přecitlivělý, dostane se do stavu, kdy je bariérová funkce kůže narušena. „Tím vzniká kaskáda zánětů v těle, a dochází k tomu, že pejsek se drbe a poškodí si kůži,“ dodává veterinář.

Alergie se tedy může projevit jednak na kůži zvířete, ale problémy mohou nastat i s očima a ušima.

Malá blecha – velký problém a komplikace

Co však alergii výrazně zhoršuje, jsou blechy. Když se na kůži postiženou alergickou reakcí přemnoží tito parazité, pes si kůži rozkousává. Proto je na místě použít účinné prostředky proti blechám, a to i v případě, že pes žádnou alergií netrpí. Na trhu jsou také k dostání takzvané protialergenní šampony, kterými je vhodné jednou týdně postiženého psa vykoupat.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio