Nevychovaný pes = nevychovaný páníček?

22. únor 2016

Pes je schopný naučit se spoustu věcí, pro milovaného pána udělá takřka cokoli. Jen ty hromádky po sobě uklidit neumí. Problém je, že pořád ještě je hodně lidí, kteří po svém pejskovi neumějí nebo spíš nechtějí uklidit psí exkrementy. Tím znepříjemňují život ostatní a „připravují“ okolí potencionální zdravotní rizika.

A proto – jak se říkávalo „ukliď si nejdříve před svým prahem,“ mohlo by se říkat „ukliď si nejdřív po svém psovi a pak kritizuj druhé.“

To, že majitelé psů exkrementy po svých mazlících neuklízejí, je poměrně častý problém. „Každé město, každá obec má určitě vyhlášku o chování na veřejném prostranství, kde se mluví i o psech,“ říká Miluše Maskulanisová, která vede už dlouhá léta Psí domov v Řepnici. Podle ní je dobré se s textem seznámit a dodržovat, co stanovuje.

„Taky je dobré zdokumentovat nevhodné chování – třeba telefonem vyfotografovat nebo natočit,“ radí Miluše Maskulanisová, podle které by se ale lidé v případě neshod měli zkusit nejdříve dohodnout po dobrém.

Miluše Maskulanisová

Chcete-li si pořídit pejska, bývá cesta do útulku dobrým řešením pro obě strany – člověk získá vděčného kamaráda a psík nový domov. „Jen je potřeba správně si vybrat,“ říká Miluše Maskulanisová.

Dobrá rada nad zlato

Vybrat si v útulku toho správného psího společníka není věc zrovna snadná. „Lidé přijdou a chtějí třeba bílého pejska, ale protože vím, že ten, který je právě v útulku, je velký „trhač“, který nenechá na pokoji boty a dokonce ani vlastní pelíšek, snažím se jim to rozmluvit a doporučit jim opravdového mazlíka,“ popisuje své zkušenosti Miluše Maskulanisová a pokračuje: „Také by si lidé měli rozmyslet, zda budou stačit na velkého temperamentního psa, který vyžaduje velkou aktivitu a nebudou mu stačit dvě krátké procházky denně v parčíku u domu.“

Poslechněte si záznam přiloženého rozhovoru moderátorky Slávky Brádlové s Miluší Maskulanisovou, vedoucí Psího domova v Řepnici. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio