Jarní očista organismu: Zkuste pampeliškový salát

Všechno zelené rostlinného původu – i petrželka, pažitka či naklíčené obilí – obsahuje chlorofyl. Chlorofyl je adekvátní našemu krevnímu barvivu, hemoglobinu. Pomáhá rozvádět kyslík do všech buněk našeho organismu.

„Navíc je v těchto prvních bylinách spousta vitamínu C,“ připomíná RNDr. Jiří Roth, znalec bylin z Chomutova. „Vitamin C potřebujeme v tomto jarním období na získávání energie a pročištění organismu. Stačí se podívat, posbírat, očistit a využívat,“ pokračuje bylinkář.

Zázračně očistná pampeliška?

Oblíbeným jarním salátem Jiřího Rotha je salát z pampeliškových listů, který čistí krev a podporuje činnost jater. „Velké pampeliškové listy omyji, pokrájím a smíchám s pomerančem nakrájeným na kostičky,“ popisuje bylinkář, jak zdravý jarní salát připravuje a pokračuje: „Zakapu citrónem a přidám bílý jogurt. Hořkost pampelišky se pomerančovou a citronovou šťávou úplně ztratí.“

Pampeliška (ilustr. foto)

S detoxikací pomůže i kopřiva

Na jaře si dopřejte i odvar z kopřivy, která má také očistné účinky. Ale s mírou, protože kopřiva odvápňuje. Kytička popenec plná vitamínů C se přidává třeba do nádivky. Na podběl, který už také kvete – pozor! Má totiž karcinogenní účinky. Podbělový čaj můžete užívat při nachlazení, ale jen krátce.

Pusťte si záznam celého rozhovoru s RNDr. Jiřím Rothem a dozvíte se o bylinách, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi nebo bylinkách, které jsou dobré na problémy s močovými cestami. Uslyšíte také o skořici, která pomáhá při trávení, léčbě zánětů a také odstraňování celulitidy. Pohodový poslech vám přeje Eva Bucharová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio