Zhruba každý desátý dospělý v Česku trpí vleklým onemocněním ledvin. Často to ani netuší

Onemocnění ledvin se nemusí dlouho nijak projevovat. Přitom bez fungujících ledvin člověk nemůže žít. Párový orgán se stará o vylučování tekutin z těla i o důležité odstraňování toxických látek – odpadů metabolismu. Často se ale stává, že lidé nemají tento důležitý orgán v pořádku a ani o tom netuší…

„Onemocnění ledvin je bohužel velmi častý problém,“ varuje Prof. MUDr. Ivan Rychlík, CSc., předseda České nefrologické společnosti a pokračuje: „10 až 12 procent dospělé populace trpí vleklým onemocněním ledvin. Těch pacientů je dokonce i více, než lidí s cukrovkou.“

Nemocné ledviny nebolí!

Světový den ledvin se slaví 8. března. Některé nemocnice po celém Česku v návaznosti na tento den nabízejí bezplatná vyšetření tohoto nepostradatelného orgánu. A určitě je dobré věnovat se prevenci.

„Pokud jste v některé z rizikových skupin, měli byste se o funkci ledvin zajímat,“ radí Prof. MUDr. Ivan Rychlík. „K rizikovým faktorům patří věk nad 50 let, onemocnění cukrovkou, kardiovaskulární choroby a také výskyt ledvinového onemocnění v rodině,“ doplňuje Ivan Rychlík.

Muž a žena s orgány

Ledviny mají i významnou hormonální funkci – podílejí se na správném krevním tlaku, červeném krevním obrazu a důležitou roli hrají i v látkové výměně vitaminu D. Světový den ledvin se letos soustředil na děti, kterým se problémy s ledvinami také nevyhýbají – ať už jde o vrozenou vadu nebo dispozici k některým chorobám, které nakonec ledviny ohrožují – příkladem tu může být neléčený vysoký tlak. Ten může vést až k selhání ledvin.

Pár minut prevence…

„Vyšetření není nijak složité a zatěžující – jde o odběr krve, laboratorní vyšetření moči a případně ultrazvukové vyšetření ledvin. To v souhrnu dá dobrou informaci o činnosti ledvin,“ tvrdí MUDr. Ivan Rychlík. Pozor dejte na prášky proti bolesti, zejména nesteroidní analgetika, která mohou při chronickém užívání ničit ledvinnou dřeň, a vést tak až k poškození a selhání ledvin.

Prof. MUDr. Ivan Rychlík, CSc., předseda České nefrologické společnosti

Poslechněte si záznam přiloženého rozhovoru a dozvíte se například i to, jak má podle MUDr. Ivana Rychlíka vypadat správný pitný režim. Příjemný poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.