Zoopark v Chomutově: Každé jaro budíme naše medvědy!

29. březen 2016

Jak se budí princezny, to víme díky stejnojmenné české filmové pohádce docela dobře. Jak se ale budí medvědi? To každoročně předvádějí v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově. Jdou na to chytře – pomocí pamlsků a taky za vydatné pomoci dětí a návštěvníků.

Probouzení medvědů je v chomutovském zooparku už tradicí. „Máme na to dokonce speciální pokřik,“ říká s úsměvem Martina Pelcová, mluvčí zooparku. Zatím se všechny medvědy – Noru, Nera, Michala i Míšu podařilo vzbudit. „Pro děti v den akce připravujeme soutěž s pěknými cenami – samozřejmě že ve hře jsou i tři medvědi – tedy ti plyšoví,“ zmiňuje Martina Pelcová.

Špatný zimní spánek?

Letos medvědi z chomutovského zooparku nezažili zrovna pravý zimní spánek. „Medvědi měli tři měsíce sníženou aktivitu, občas se do výběhu podívali, třeba když byla obleva, když svítilo sluníčko nebo když měli hlad,“ popisuje Martina Pelcová. Žádné medvědí přírůstky v Chomutově nečekají ani teď na jaře, ani během roku. „Medvědi jsou kastrovaní, expozice je sice velká, ale o odchovy není zájem, a to i kvůli tomu, abychom zachovali klid ve skupině,“ vysvětluje mluvčí zooparku.

Ledním medvědům se ve spánku daří (ilustr. foto)

Podkrušnohorský zoopark v Chomutově nabízí nejen pohled na zvířata a ptáky, děti se tam mohou vyřádit také v lanovém centru, které je přizpůsobeno i docela malým dětem. Rodiny s dětmi se mohou svézt safari vláčkem nebo se na statku podívat, jak se kdysi žilo. Navíc i pro letošní prázdniny chystají v zooparku příměstský letní ekotábor, kde si děti užijí dost zábavy a taky se o zvířatech dozvědí spoustu zajímavostí.

Křtiny takina indického již brzy!

„A na 16. dubna chystáme křtiny – narodil se nám totiž sameček takina indického, tak to bude velká sláva a na našem webu můžete i dávat návrhy na jméno. Autor vítězného návrhu se pak může zase těšit na pěknou cenu,“ slibuje Martina Pelcová.

Martina Pelcová, mluvčí Podkrušnohorského zooparku v Chomutově

Poslechněte si záznam přiloženého rozhovoru moderátorky Českého rozhlasu Sever Slávky Brádlové s Martinou Pelcovou, mluvčí Podkrušnohorského zooparku v Chomutově a dozvíte se například, jaká mláďata už se v zooparku letos narodila.

Spustit audio