Pozitivní myšlení a studená sprcha jsou lepší než „zázračné“ pilulky, vzkazuje MUDr. Karel Urban

Tablety se dnes dají koupit skoro na všechno – na bolest, hubnutí, proti stresu, na potenci. A taky na detoxikaci, která je hitem posledních let. Jenomže jsou pro nás pilulky to pravé, když se chceme zbavit toxinů?

Jenže co je to vlastně detoxikace? „Tělo je dokonalá továrna a těch škodlivin se umí zbavovat průběžně samo,“ říká MUDr. Karel Urban a pokračuje: „A pokud ne, pak už je tu vážný zdravotní problém, který nezachrání sebevychvalovanější detoxikační prostředky, ale musí nastoupit léčba.“

Výrobci se předhánějí v nabídce, a protože se člověk opravdu někdy necítí dobře, uvěří, že tabletka nebo kapky pomohou zbavit organismus toxinů a zas bude všechno v pořádku.

Ne nadarmo se říká, že úsměv léčí. K vaší pohodě a k vašemu zdraví jistě přispěje i dobrá nálada!


„Jediné, čeho se člověk při „detoxikačních“ kúrách zbaví, jsou peníze,“ říká s úsměvem Karel Urban. „Ty peníze můžete využít mnohem účelněji – například udělat si pěkný výlet, dopřát si nějaký krásný kulturní zážitek – to vám totiž pomůže odbourat stres,“ doporučuje. Mnohé problémy podle něj odstraní zdravý životní styl.

„Jenže, když vám někdo nabídne, vyberte si – tabletku, nebo třeba otužování studenou sprchou,“ doplňuje MUDr. Karel Urban. Člověk většinou ke své škodě volí tu pohodlnější cestu. Připomeňme i tu starou lidovou moudrost – veselá mysl, půl zdraví. Pozitivní naladění se odrazí i na našem zdravotním stavu.

Spustit audio