Malina Brothers: Nové CD a Charlie McCoy

Kytara, banjo, housle, kontrabas – klasické bluegrassové složení občas obohacené o irské píšťaly nebo bulharský kaval – to je skupina Malina Brothers. Nedávno vydali i nové CD, na kterém s nimi spolupracoval i světoznámý Charlie Mc Coy.

Bratři spolu hrávali v hospůdce v Pekelském údolí u rodného Náchoda, kde se ostatně scházejí dodnes a nakonec z toho vznikla i skupina a už dvě alba.

Luboš, Pepa a Pavel Malinovi přibrali do party ještě Pavla Peroutku a občas si vedle hraní v jiných domovských kapelách, jako je Druhá tráva, Pavel Žalman Lohonka, Spirituál kvintet, Monogram najdou čas i na pár koncertů a přípravu alba. To letošní – druhé v pořadí, se jmenuje Malina Brothers a Charlie McCoy.

Elvis Presley a Charlie McCoy

Světově uznávaný hráč na foukací harmoniku, který studiově doprovázel takové hvězdy jako Elvis Presley, Johnny Cash nebo Kris Kristofferson – zkrátka legendy.

Malina Brothers: Josef, Pavel, Luboš a Pavel Peroutka

Luboš Malina produkoval jedno album Wabiho Daňka, kde už s Charliem spolupracoval a po jedné víceméně náhodné sešlosti a společném hraní s bratry nakonec došlo i ke spolupráci na novém CD. Ke vzájemné spokojenosti a radosti a k radosti všech milovníků tohoto žánru.

Malina Brothers a severní Čechy

Nejenom že měli Malina Brothers v Ústí nad Labem koncert, ale její členové mají i vazby k různým místům na severu Čech. Luboš léta žil na Litoměřicku, přes Zubrnice jezdil do Ústí n. L. za dalším členem skupiny Druhá tráva – Lubošem Novotným. Přesto Zubrnice jako místo pro natočení klipu k písničce Návrat nevybral on sám, ale další bratr Pepa.

A Pavel Peroutka zas rád vzpomíná na Českou Lípu, líheň bluegrassových hráčů, kam jezdíval hrát.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.