U mě v ordinaci se můžete i vyspat, láká dentální hygienistka Petra Křížová

V ordinaci dentální hygienistky Petry Křížové je pacient vždy pohodlně usazen, nebo spíš položen, takže by nebylo divu, kdyby usnul. Podívejte se sami na video níže. Uvidíte tam také, jak používat tzv. sólo kartáček nebo dentální nit.

„Nejčastěji odstraňuji plak, kámen, pigmentaci,“ popisuje dentální hygienistka, Mgr. Petra Křížová a pokračuje: „Používám ultrazvuk, ruční nástroje, pak pískuji a nakonec pomocí kartáčku a speciální pasty zuby vyleštím.“

Vrásky na čele způsobují Petře Křížové prohlášení lidí, že mezizubní pomůcky používají jednou týdně. Přitom je nezbytné vyčistit mezizubní prostory mezizubními kartáčky nebo dentální nití každý den. Mezizubní kartáčky musí být dostatečně velké, aby prostor opravdu vyčistily.

Dentální hygienistka navíc ukazuje použití tzv. sólo kartáčku, který je důležitý jak pro čištění prostor mezi dásní a zubem, tak k čištění sedmiček a osmiček, kam se s běžným kartáčkem těžko dostáváme. Sólo kartáčkem si navíc můžete čistit nasucho.

„Od jídla si nechte pauzu 30 minut,“ radí Petra Křížová a pokračuje: „Můžete si ústa vypláchnout vodou nebo si vzít žvýkačku. Po půl hodině, když se v ústech PH vymění, zuby vyčistíme.“

A poslední vzkaz od dentální hygienistky, Petry Křížové: „Čistý zub se nekazí!“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.