Šmírujte své děti, až půjdou do školy, radí BESIP

Začátek školního roku může být pro děti nebezpečný hlavně v silničním provozu. Školáci jsou po prázdninách nepozorní, a to nejen v lavicích, ale i na silnicích. Například děti na kole často zapomínají, že už nejsou u babičky na prázdninách, kde vesničkou projede denně pár aut. Varovat by je měli hlavně rodiče doma. Ti by je také měli naučit, jak se v městském provozu chovat. Další rady prozradil Jan Pechout z ústeckého BESIP.

„Dnes už je běžné, že mají školní brašny na sobě několik reflexních prvků. Zepředu ale může řidič při špatné viditelnosti, v zimě už je brzy tma, dítě přehlédnout, a tak brašnu, která odráží světlo z aut, doplňte ještě vhodným oblečením,“ doporučuje Pechout.

Doporučuje také rodičům navštívit před začátkem školního roku některé z dopravních hřišť, kterých má Česká republika opravdu hodně. Tam rádi dětem vysvětli jak se na silnici chovat.

Pozor děti! Pro Ministerstvo dopravy navrhli tuto značku v roce 1964 Margaret Calvert a Jock Kinneir.

Jan Pechout dál doporučuje si cestu do školy s dětmi projít a varovat je, nebo je i dokonce potají sledovat. „Ideální je, když rodiče celou trasu, hlavně do školy, s dětmi projdou. Pokud navíc používají MHD, měli by vědět, že přejít silnici je lepší, až když autobus odjede. Pokud školák poprvé vyrazí na cestu sám, nestyďte se ho potají sledovat. Děti se v přítomnosti rodičů chovají jinak, než když jsou samy.“

Celý rozhovor s Janem Pechoutem z ústeckého BESIP si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu. Pohodu u poslechu vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: Milan Král
Spustit audio