Richard Scheufler - starší i mladší

10. září jste mohli slyšet rozhovor s hned dvěma muzikanty z rodiny Scheuflerů, otcem a synem. Kdo tento rozhovor propásl, nalezne níže přepis celého rozhovoru a také jeho zvukový záznam. Tak příjemné počtení či příjemný poslech!

Slávka Brádlová: Český rozhlas Sever a slíbení dva hosté, Richardi Scheufleři, hezký den, pánové.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: Vám také hezký den.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: Hezký den.

Slávka Brádlová: Já jsem řekla, že se lišíte ročníkem narození, ten jsem i prozradila, pánové na to nebývají tak hákliví, takže v pohodě. Řekla jsem taky, že se lišíte nástrojem, který jste si zvolili jakoby ten ústřední, ale to už bude na vás. Takže dáme přednost tátovi, Richard Scheufler starší. Samozřejmě Ústečáci vědí, ale pojďme i pro ty ostatní všechny.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: No, tak baskytara, že jo, to je pro mě nástroj, kterej splňuje kombinaci melodiky a harmonie, dřív bylo piano a pak byly bicí a vlastně to byly separátně oddělený věci pro mě a baskytara mi skloubila dohromady, takže i jako nástroje mi byla, byl fyzicky blízkej, ty vibrace na tom břiše, to dělá, dělá to svoje, že jo, to kontra, tak opravdu mně to učarovalo, takže jsem zůstal u tý baskytary.

Slávka Brádlová: No, říká se, že muzika musí rozechvět i hrudní kost, jinak to nestojí za nic, tak nevím, jestli mi dáte za pravdu. Richard Scheufler mladší.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: Já mám vlastně bicí nástroje, bylo mi tak nějak přidělený, když mi byly asi tři roky, zůstalo mi to a baví mě to vlastně v tom, že vedu celou tu kapelu a náramně si to užívám, když vím, že to všechno závisí na mně v tu chvíli.

Slávka Brádlová: Tak, představili jsme nástroje, nepředstavili jsme ještě tak moc to téma. Ono to bude dneska takové pestřejší, protože jednak máme před sebou nové cédéčko, nové album Between Us, Mezi námi, mezi námi děvčaty se mi chce skoro dodat. Ne, bude to Mezi námi nebo mezi vámi dobrými muzikant a dobrou muzikou. No, a protože máte jiné společné projekty, tak samozřejmě budeme povídat i o tom. Naši dva hosté ve vysílání, dnes ve vysílání Českého rozhlasu Sever Richardi Scheuflerové hrají jeden hlavně na baskytaru, druhý hlavně na bicí. Tak, a pojďme, pojďme k tomu, co je vlastně asi nejnovější, pro vaše fanoušky nejzajímavější, nové album, nové cédéčko, jmenuje se Between Us, Mezi námi, tak tady asi nejdřív otec řekne, kde se ta myšlenka vzala a co vás pudilo.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: K tomu to stvořit?

Slávka Brádlová: Tak.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: To bylo v Anglii, protože já jsem odjel do Anglie na rok, že chci zkusit tamější vlastně jak posluchače, tak hudebníky. No, a /nesrozumitelné/ tam hrát sám, neměl jsem žádný kamarády v podstatě na začátku, akorát baskytara, tak jsem, když jsem chtěl koncertovat, potřeboval jsem to nějak zpracovat, abych vůbec byl schopnej hrát ty koncerty a takže ta baskytara najednou se stávala sólovým nástrojem víc a víc. A přearanžovával jsem písničky, abych to uhrál harmonicky, melodicky, do toho jsem si zazpíval tu melodii, že jo, takže rytmus, harmonie byla v baskytaře, zpěv, v hlase byl zpěv jako hlavní melodická linka, no, a pak, když jsem se vrátil do Čech zpátky, tak jsem si říkal, no, tak to musím nějak zmapovat, vždyť tam vznikla spousta dobrejch věcí, a to byl popud právě natočit to album.

Slávka Brádlová: Škoda nechat, nechat to v šuplíku.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: No, jasně.

Slávka Brádlová: Richarde, samozřejmě jste nehrál poprvé s otcem, když vás přizval k účasti na téhle desce, velká radost, anebo jste si říkal, a jé, táta zase něco chce.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: Byla to určitě velká radost a další zkušenost do života navíc, vlastně ten rok, když jsme to točili a ta deska vznikla, tak jsme spolu jeli ještě turné s Lenkou Filipovou, takže jsme si vždycky odskočili z turné taky do studia a bylo to, bylo to super a byl to skvělej zážitek.

Slávka Brádlová: No, určitě zkušenosti ano, jak dalece je to muzika vašeho srdce i.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: Já spíš poslouchám tu tvrdší hudbu, momentálně ujíždím na takových věcech, jako jsou třeba Korni nebo Limp Bizkit, už spíš, ty kapely už vlastně ani moc nehrajou, Korni ještě teda jo, ale Limp Bizkit už bohužel ne. Ale vyrůstal jsem právě na takovéto muzice, jako spolu děláme na tom cédéčku, vyrůstal jsem na Stingovi, Peterovi Gabrielovi, na Sealovi a rozhodně mě to baví, rád si to zahraju a občas si to i poslechnu určitě.

Slávka Brádlová: Tak to bych se teď mohla zeptat, kdo z vás to byl na konci ten mefistofelský smích.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: No, to jsem byl já.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: No, to byl taťka určitě. Slávka Brádlová: Takže Richard Scheufler starší. Ale hostem je dnes ve vysílání Českého rozhlasu Sever i Richard Scheufler mladší. Tak slyšeli jsme jednu ukázku z nového alba Between Us, Mezi námi, možná pamětníci se chytli po prvních taktech, protože staří dobří Beatles, ti se nezapřou. Užíval jste si to víc vy nebo víc synek.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: No, tak /souzvuk hlasů/.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: No, v tu dobu asi víc já, protože to byla jedna jako z těch nejtvrdších skladeb na tom cédéčku, takže si myslím, že tuhle tu písničku jsem si užíval určitě asi víc než taťka.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: No, to je pravda, no. To, já jsem spíš ...

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: Ale my jsme si to užili oba.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: No, tak samozřejmě to natáčení byl zážitek pro nás pro oba, že jo, já, když jsme tenkrát vlastně dělali s Láďou Křížkem poslední Damiens, tak jsem to aranžoval, že jo, produkoval a klukovi bylo dvanáct let, když to natáčel tu desku, takže já si to spíš než jako muzikant užíval jako otec, protože jsem věděl, že ty muzikantský záležitosti jednak já si ohlídám a hlavně, co mi Richard nabídne, tak já nemusím řešit, protože to všechno má tu kvalitu a tu hodnotu pro mě, ty atributy. Takže jsem mohl oprostit ty myšlenky od tý hudby jako takový a spíš ho vnímat jako táta se synem. A tohle to natáčení v ústí bylo podobný, samozřejmě bylo to víc hektický, protože jako všechno to leželo na tom, na těch mejch zádech, aby se to dokončilo, abych to všechno hlídal, protože produkovat sám sebe je vždycky nejhorší, co může bejt.

Slávka Brádlová: Navíc oba máte dost aktivit ještě kolem, krom přípravy alba. Mimochodem, my mluvíme o tom novém albu a Richardě Scheufleři, ale ono se tam podílelo mnohem víc lidí, tak myslím si, že dělat telefonní seznam, to nebude tak úplně účelné, ale někoho byste si třeba obzvlášť pochválit mohli?

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: Určitě, určitě, tam je spousta hudebníků, kteří stojí za to, aby se o nich mluvilo. Jednak výbornej saxofonista z Chinaski Štěpán Škoch, Štěpán, ne Ondřej, Ondřeje jsem učil na baskytaru, to je basista, ale Štěpán Škoch, to byli, oba dva ty bratři byli oba dva mí spolužáci, takže Štěpána jsme pozvali na natočení dvou saxofonních partů, vlastně jednoho, on umí hrát výborně na sopránku, takže In Your Hands hraje sopránovej part a hlavně, kdo mně hodně pomohl, byl Petr Boška, což byl kytarista King Size, dneska hraje ...

Slávka Brádlová: Přece jenom na něj došlo.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: Přece jenom na něj došlo, King Size a pak tam byl Jarka Neužil, kterej hraje výborně klávesy, takže, že jo, ten chudák dostal tady ve studiu hromadu partů, který v životě neviděl, teď se v tom začal hrabat, zvládnul to dobře. Takže je tam opravdu hodně lidí, kterých, který jsem pozval vlastně nejenom z toho důvodu, že jsou dobří hudebníci, ale že jsem měl k nim i kamarádskej vztah a chtěl jsem si je užít, včetně těch sborů, že jo, /nesrozumitelné/ konzervatoře.

Slávka Brádlová: Tak teď vidím, že bychom se přece jenom dostali k tomu kompletnímu telefonnímu seznamu, takže vám vstoupím do řeči. A zeptám se na autorské zázemí, protože jsou tam věci převzaté a tady bych dala slovo možná mladšímu ze Scheuflerů.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: Jsou tam věci jak vlastně naše nebo spíš taťky, protože já jsem je neskládal a jsou tam i převzatý. Jedna vlastně je, hnedka první písnička je /nesrozumitelné/, kterou vlastně právě taťka složil, Ted Whang k tomu napsal text, můžete tu písničku slyšet také na desce Pražskýho výběru II Vymlácený rockový palice. A ta, těch převzatých tam můžete slyšet třeba ještě /nesrozumitelné/ Sunshine nebo Summer Time taky.

Slávka Brádlová: Takže mně to připadá žánrově docela rozptyl ...

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: To je široký, no.

Slávka Brádlová: ... podstatný, bude to zase podle té zásady - muzika je buď dobrá, nebo špatná a na jiné nálepky si nehrajeme. No, ale vy spolu děláte nejenom album nebo dělali jste nejenom album, vy máte i jiné projekty společné, například koncert a jeden z nich se blíží v Ústí nad Labem, tak to si necháme do závěru. Hosté jsou dva, ale jméno mají jedno společné Richard Scheufler starší, mladší, baskytarista a bubeník. No, a pojďme k tomu společnému projektu, protože vy jste vlastně nejenom v Ústí už odehráli nejen zřejmě společný koncert. Ten další se chystá, tuším, na 16. září. Tak a mě by zajímalo, jestli tam budete hlavně představovat nové album Between Us, nebo jestli to bude něco jiného, jiný výběr. Tak, ukazujete jeden na druhého, tak mladší.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: Tak se o to podělíme.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: Začni.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: Já myslím, že tam budeme taky před tátu určitě to album Between Us a myslím si, že ho tam možná dokonce i trošku pokřtíme.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: Ne, ne, ne, křtít ho nebudeme, ale řekneme lidem, že existuje. Křesty připravíme specielně.

Slávka Brádlová: To by byla škoda možná jenom při koncertu to odvést.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: Tohle musí proběhnout nějak, abysme z toho měli zážitek i my dva.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: Myslím si, že tam zazní i písničky, který nejsou taky na desce, ale různě i jiný.

Slávka Brádlová: Takže program pestřejší. Hrajete opravdu jenom dva nebo přibíráte ještě hosty.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: Ne, ne, ne, budeme hrát ve dvou, protože nejenom my jsme zaneprázdněný, že jo, a hlavně není čas to úplně tak zkoušet s těma dalšíma muzikantama, protože naše výhoda je to, že já řeknu, /nesrozumitelné/ hrajeme šestnáctýho koncert, najdi si volnej čas, kdy si to zahraješ, zahraješ si to sám s deskou a já si vyřeším svoje věci, co potřebuju harmocniký a pěvecký a na to Richarda nepotřebuju, takže pak se sejdeme akorát na tom koncertě, zahrajeme si spolu.

Slávka Brádlová: Zkrátka genetika je veliký, veliký zázrak. Pojďte, pánové, do závěru zkusit takovou malou charakteristiku navzájem, křížem, nemusí být nějak dlouhá, dejme tomu, dvě věty na každého, tak možná začneme u otce, aby syn dostal odvahu, takže nejdřív Richard Scheufler starší, vizitka Richarda mladšího.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: Řekl bych, že je to, jak bych to řekl, myslím si, že je tady obrovskej dar spolehlivosti, který, který pro mě má velkou cenu ...

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: To jsem chtěl říct já zrovna, no.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: ... protože cítit ho za sebou a nepodívat se na něj za celej koncert, ne jako že teď nemluvím o show a tadyhle těch věcech, který musej bejt, že jo, muzika má bejt divadlo, pakliže to teda umožňujou ty situace technický, a tak dále, podmínky, ale hudebně se na něj za celej koncert nemusím podívat a vím, že ho najdu tam, kde potřebuju, aby byl, a to je, to je pro mě právě ta kvalita a samozřejmě inteligence hudebníka vychází z podstaty, kterou má u sebe, uvnitř, že jo, takže tam je široký srdce muzikantský. Stylově naprosto rozmanitý, můžeme dělat jakoukoliv stylovost, je nám to jedno, vždycky si tam nadjeme to svý Scheuflerovský a může to bejt house, může to bejt hip-hop, může to bejt jazz, cokoliv, takže to si myslím, že tahle ta svoboda, protože svoboda pro mě byla vždycky obrovský, obrovská deviza, tak ta svoboda tady je a proto se, myslím, hraje tak strašně dobře.

Slávka Brádlová: Skoro se mi chce říci, jak jste si to udělal.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: Takový to mám, přesně tak. Ale to je spíš taky na manželku tohle, že.

Slávka Brádlová: Tak, na tu nesmíme zapomenout, protože mít v rodině dva aktivní muzikanty, musí to být dost velký záběr na organizaci nebo na organizaci toho běhu rodiny. No, a Richarde mladší, táta spotřeboval víc času, takže jednu větu.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: Já si myslím, že je to jak spolehlivej táta, tak spolehlivej kamarád, jeden z nejúžasnějších basáků, který prostě já jsem kdy v životě slyšel a je radost s ním hrát určitě.

Slávka Brádlová: A s vámi je radost s oběma si povídat. Děkuju vám za váš čas, mějte se moc hezky, ať vám to hraje, něco zase vymyslete a někdy třeba u našeho mikrofonu zase na slyšenou, pěkný den.

Richard SCHEUFLER starší, muzikant: Děkujeme, vám taky, na shledanou.

Richard SCHEUFLER mladší, muzikant: Děkujeme, vám taky, na shledanou

Spustit audio