Petr Karlíček - odborný archivář Státního okresního archivu Děčín

19. listopad 2009

Ve čtvrtek 19. listopadu jsme Vám představili publikaci "Děčín 1989", kterou připravil právě náš host - pan Petr Karlíček spolu s panem Janem Němcem. Pokud jste rozhovor neslyšeli a téma Vás zajímá, neváhejte a poslechněte si jej v přiloženém audiozáznamu, nebo ho také naleznete celý v přepise níže. Přejeme Vám příjemně prožité chvíle s Českým rozhlasem Sever!

Eva Bucharová, moderátorka: Hezký den, posloucháte Český rozhlas Sever. Máme tady dnes hosta z Děčína, pana Petra Karlíčka, dobrý den.

Petr KARLÍČEK, student Univerzity Jana Evangelisty Purkyně - doktorandského oboru historické vědy, spoluautor publikace Děčín 1989: Dobrý den.

Eva Bucharová, moderátorka: No, i když z Děčína, já jsem to řekla proto, že budeme dnes mluvit o publikaci Děčín 1989, ale vy jste vlastně stále ještě studentem.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Já teda studuji na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, doktorandský obor historické vědy.

Eva Bucharová, moderátorka: Historie archivnictví, jste mi říkal?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Studium archivnictví, to bylo magisterský. To už jsem dávno dokončil.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, takže studium archivnictví máte už dokončeno. No a vlastně v současné době pracujete v Děčíně.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Na zámku v archivu.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, jste odborným archivářem. No a právě ta kniha i s tím zámkem souvisí. Publikace, o které si budeme dnes povídat, jak souvisí se zámkem?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: No, na zámku sídlí archiv a v archivu pracují dva autoři, kteří tu knížku sepsali, čili Jan Němec, což je ředitel Státního okresního archivu Děčín a Petr Karlíček, to jsem já, já tady mluvím.

Eva Bucharová, moderátorka: A já jsem ten zámek zmínila schválně, protože vím, že v Děčíně funguje takový velmi užitečný spolek, říkají si Iniciativa pro děčínský zámek. No a ti vás vlastně ponoukli, abyste tu publikaci vydali.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Protože jsou iniciativní, tak od nich přišla ta iniciativa, ale teďka konkrétně nevím, od kterých osob, ale od těch činovníků tohoto užitečného sdružení.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, tak iniciativní určitě jsou. Je to velmi užitečný spolek a ještě, než si dáme další písničku, tak pojďme na úvod říct jednu velkou zajímavost o té publikaci, že vznikla velmi rychle.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Vznikla vlastně z podnětu té IDZ během jednoho měsíce. Potom se ještě dělaly asi týden, dva věci, jako jsou korektury a výběr fotografií, ale termín byl šibeniční, a abychom to stihli do předvečer oslav listopadu, tak 27. října byl křest v Děčíně.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, takže už víte, milí posluchači, čím se budeme zabývat v dalších minutách. Budeme listovat publikací Děčín 1989 a já už předem předesílám, že se netýká pouze listopadu 89, ale celého roku a že ta publikace je vlastně jakýmsi kalendářem - den po dni o celém roku 89.

Písnička

Eva Bucharová, moderátorka: Hezký den z Českého rozhlasu Sever vám přeje Eva Bucharová a taky vás pozdraví můj dopolední host, pan Petr Karlíček.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Dobrý den.

Eva Bucharová, moderátorka: Pan Petr Karlíček bude mluvit o roku 1989, o přelomovém roku, i když si ho asi sám tak jako moc nepamatuje, protože je mu teprve 27, takže na úvod se vás zeptám, jestli nějakým způsobem vnímáte ty revoluční události, jestli si je třeba pamatujete, nebo jestli se vás prostě osobně dotýkají, protože mnoho mladých lidí to bere jako naprosto neuchopitelnou minulost, která se jich už vůbec netýká - užívají si demokracii a berou to opravdu jako čistou teorii, no.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Já, protože pocházím takřka z periferie republiky z Ašska, nejsem, nejsem teda Děčíňák ani Ústečák rozený, tak, tak si pamatuju, jak to probíhalo na malém městě, vlastně v Aši, protože, protože moji rodiče poslouchali zahraniční rozhlas, především teda BBC, tak věděli, věděli o všech problémech nebo o všem tom, co se semlelo 17. v Praze, věděli o těch prvních stávkách 18. a pamatuju si, že radio bylo vyladěno denně. Potom později si ještě vybavuju, že otec, že otec byl na zakládající schůzi Občanskýho fóra, ale vrátil se rozladěn, protože tam potkával nějaký komunisty a ..., ale to jsou takový, to jsou už vzpomínky takový opravdu matný.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, dobře, ale vy v archivu přece probíráte různé věci a události týkající se minulosti, tak myslíte si, že i vzhledem ke svému mládí nebo navzdory svému mládí, že máte třeba tady k těm událostem takový jako osobnější vztah, bližší?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Protože s těma archiváliemi, který se týkají přelomu prostě dějinného takřka 89/90, protože s nimi pracuju dnes a denně, opravdu, jak jste řekla, tak myslím, že k tomu mám vztah a že, že jsem do té doby pronikl.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm a co myslíte vaši vrstevníci, čili pořád se bavíme o mladých lidech, jak, jak ti to vnímají? Jednak ty události, jednak tu změnu, jestli vůbec nějakým způsobem pociťují, že k nějaké změně došlo?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Já si myslím, že když někdo chce, tak to už vnímá a vnímá to i pozitivně. Já mám spoustu kamarádů, kteří byli předevčírem v Praze si projít Národní třídu, pak mám zase spoustu známých, které to nezajímá a jak se říká, neřeší to. Já si myslím, že i teďka to výročí, že bylo důležitý v tom, že se připomínaly, že se připomínaly věci, který se semlely, že se odbouraly různá tabu, jako že třeba ve veřejnosti je, že za komunismu bylo všechno levné a takové, což je naprostej nesmysl. V tom, v tom to bylo přínosný a myslím si, že, že, že to vzpomínání 20letý, že nebylo zbytečný.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, my jsme samozřejmě hrdí na tu přeměnu, lidi, jako jsem já, kteří to zažili vlastně opravdu na vlastní kůži, nicméně my jsme spolu už narazili i na takovou věc, že je toho hodně, že se o tom mluví moc, jestli už to opravdu není přes moc. Takže, co si myslíte? Je to už přehnané o tom, to neustálé mluvení a vzpomínání na listopad 89?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Přijde na to, kdo na to vzpomíná. Já jsem si všiml i různých takových komerčních akcí, který, který si braly na štít listopadový události, což, což mi přišlo jako mírně nechutné, ale v dnešní společnosti pochopitelné, ale myslím si, že pamětníci mají právo a měli by si to připomínat a všichni lidi, který zajímá, který zajímá vlastně budoucí směřování nebo ... nebo vývoj celý země a společnosti. Myslím, že to, myslím, že to má něco do sebe.

Eva Bucharová, moderátorka: Takže takhle se dívá na minulost a současnost Petr Karlíček, dnešní dopolední Host Českého rozhlasu Sever, který je archivářem ve Státním okresním archivu v Děčíně. No a my po písničce už konečně otevřeme tu novou publikaci Děčín 1989.

Písnička

Eva Bucharová, moderátorka: Na Českém rozhlase Sever si dnes dopoledne povídáme s Petrem Karlíčkem, s archivářem z Děčína, o nové publikaci, která právě vyšla a jmenuje se Děčín 1989 a je to vlastně takový kalendář toho roku.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Je to kalendárium den za dnem.

Eva Bucharová, moderátorka: Kalendárium, ano. Proč jste zvolili takovouto formu, že jste se soustředili na celý ten rok? Proč ne jenom na listopad, na revoluční měsíc?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Je to takovej náš příspěvek dějinám všednodennosti, protože možná všednodennost o té době plastičtěji napoví víc než jenom nějaký útržek, jo. Kdybychom si vybrali třeba jenom ten listopad a prosinec, kdy se ty události valily, samozřejmě v té publikaci jim je věnováno podstatně víc místa, než, než hluchým měsícům, jako je třeba květen nebo červenec, ale v tom si myslím, že ta knížka může být zajímavá, že tam, že tam každý najde nějakou událost.

Eva Bucharová, moderátorka: Ta knížka je vlastně dokumentovaná i různými výročími, které jsme ještě v tom roce slavili.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Celostátní výročí jsou tam, no.

Eva Bucharová, moderátorka: Která dnes už neslavíme, dokonce tady vidím 21. leden - Vladimír Iljič Lenin - 1924 umřel.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: To bylo smutné výročí, no.

Eva Bucharová, moderátorka: A možná, že když někteří mladí otevřou dnes tu publikaci, tak vůbec ani nebudou vědět, kdo to Vladimír Iljič Lenin byl.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: No, těžko říct. Možná si ho najdou na YouTube někde.

Eva Bucharová, moderátorka: Možná nebudou ani vědět, kdo byl Gustáv Husák, který má taky tady v lednu, koukám, narozeniny.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Tak Kundera pravil, že to byl "prezident zapomnění", tak možná by se to vyplnilo.

Eva Bucharová, moderátorka: Takže takováhle zajímavá procházka po tom roce se nabízí při listování publikací. Je ale doplněna i fotografiemi. Takže co to je za fotky, kde jste je našli?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: To jsou fotografie dílem z našeho Státního okresního archivu Děčín, dílem, dílem potom z muzea v Děčíně, a potom také ještě od soukromníků, pamětníků.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, hm a bylo, bylo lehké získat ty, ty různé fotky od soukromých osob? Byly ochotny vám je poskytnout?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: No, ne všichni byli nadšeni. Nemluvím, nemluvím o aktérech komunistických, kteří v té knize vystupují, ti nám samozřejmě toho příliš nedali, nebo respektive nic, ale třeba zarazila občas jako i nechuť vzpomínat od účastníků pozitivních, jako třeba budoucích činovníků OF nebo studentů. Už se jim prostě vzpomínat nechtělo, tak ...

Eva Bucharová, moderátorka: Jo, aha, aha. Teď jsem dolistovala zrovna k 7. únoru - Irena Poláčková z Benaru 07 Děčín splnila úkoly osmé pětiletky. Takovéhle detaily máte v archivu v Děčíně?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Máme, máme tak skoro všechno.

Eva Bucharová, moderátorka: Takže opravdu ke každému dni jste museli najít nějakou zajímavost, kterou ...

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Která ilustruje tu dobu. Občas, občas tam těch událostí je víc a když jsou, když jsou seřazený bez nějakého záměru, tak to vypadá i komicky. Dejme tomu někdy, někdy v květnu bylo, bylo zasedání, bylo zasedání bezpečnostních složek v Děčíně a tam se mluví o diverzních centrálách z NSR a o tom, jak, o tom, jak je kontrarevoluce řízená Američany a za tím je přiřazena zpráva, že vystoupil Petr Kotvald se skupinou TRIK. Ony tyto, tyto informace, jo, občas působí směšně.

Eva Bucharová, moderátorka: Ano. Tak my si budeme dál tou publikací Děčín 1989 listovat, ještě si tam něco zajímavého počteme, no a taky jsme samozřejmě zvědaví na ohlasy, s jakými ohlasy v Děčíně se tahle knížka setkala.

Písnička

Eva Bucharová, moderátorka: Tak na Českém rozhlase Sever jsme se s naším dopoledním hostem Petrem Karlíčkem, spoluautorem publikace Děčín 1989, dostali v té publikaci k datu 1. květen, protože celá ta publikace je jakoby kalendárium, je tady o každém dni roku 89 nějaká poznámka, ať už kratší nebo delší. No a u 1. května tady máme, že v jednu padesát oznámila recepční hotelu Grand v Děčíně, že na přístřešku u kavárny je muž, který odtamtud nechce slézt a hlídka VB na místě zjistila, že muž vlezl na přístřešek ze záchodu kavárny hotelu. No, to mi řekněte, kde jste takovéhle detaily našli? To máte v archivu všechno?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: To máme v archivu, jsou ve fondu OMV Děčín.

Eva Bucharová, moderátorka: Aha a nějaké příspěvky od občanů Děčína jste také sbírali?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Myslíte jako třeba anonymní dopisy?

Eva Bucharová, moderátorka: Nějaké paměti. Třeba, kdo si pamatoval třeba k tomu dni, co se stalo zajímavého v Děčíně.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: To je ošidný pramen ptát se někoho na to, co bylo před dvaceti lety.

Eva Bucharová, moderátorka: V ten den.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: V ten den. Dalo se pracovat se vzpomínkami účastníků těch demonstrací, ale musely se vždycky pevně zasadit do nějakého rámce, jo, že někdo říkal: "Tam bylo 22. ..." a ono to bylo 24. Lidská paměť je ošidná a historik se nesmí nechat svést na scestí.

Eva Bucharová, moderátorka: No a jakou radost mají Děčíňané z té nové publikace?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Zdá se, že zatím mají radost, zatím nás nelynčovali a prodej zatím, myslím, že je slušnej.

Eva Bucharová, moderátorka: Tak to vám samozřejmě blahopřejeme a přejeme úspěch a teď nechám vás, abyste si knížkou zalistoval pro nás, kteří ji ještě neznáme a vybral třeba něco, z čeho vy máte radost, nebo co se vám tam povedlo - nějaký husarský kousek. Může to být nějaká událost, anebo třeba i fotka.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: To já teďka konkrétně přesně jako autor nejsem, nejsem schopen to nějak posoudit. Fotografie jsou parádní všechny, tady je od komunistických líbaček až, až po revoluční kvas vlastně v listopadu a prosinci 89. Nevím, na co bych konkrétně upozornil. Je tady ...

Eva Bucharová, moderátorka: Tak blíží se Vánoce. Pojďme tam najít třeba, co se v Děčíně dělo o Vánocích a tím se vlastně dostaneme už do té revoluční doby, protože Vánoce 1989, to bylo velké štěstí a velká veselost pro nás pro všechny.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Tak 24. prosince v dopoledních hodinách bylo nahlášeno vloupání do restaurace U Slunce v Děčíně 5. Pachatel vypáčil dveře do výčepní místnosti a otevřel mezisklad.

Eva Bucharová, moderátorka: Tak já chtěla veselé, veselé jen veselé a jsme u vloupačky.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Není, není v Děčíně jenom revoluce a jenom revoluční kvas. I vlastně tou revolucí se zabývá ta část od 17. tak přibližně do ... od 17. listopadu do 8. prosince, a potom zase začíná normální život ve městě. Ten revoluční kvas mizí a občané, občané se začínají projevovat jako občané a stejně tak se tam projevují zloději jako zloději a výtržníci jako výtržníci, začíná normální život.

Eva Bucharová, moderátorka: Ano, tak já už tady koukám vám přes rameno, že publikace má asi 115 nebo 117 stran.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Sto sedmnáct stran.

Eva Bucharová, moderátorka: A protože se blíží pomalinku konec našeho povídání, tak bychom se asi opravdu měli dostat na úplný závěr té knížky, a to je poslední den toho roku. Tak pojďme jen tak pro zajímavost ještě přečíst z toho vašeho kalendária, co se dělo poslední den roku 1989 v Děčíně ale.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Bude to příznačné a je to opět kriminalita. Jednatřicátého prosince: "V brzkých ranních hodinách bylo hlášeno rozbití skleněné výplně výkladní skříně u lékárny v Děčíně 1. Šetřením orgánů VB byl jako pachatel určen nezletilý RH, který vlivem podnapilosti propadl do výlohy a tuto rozbil. Pro podnapilost byl umístěn na záchytnou stanici, kde byl ponechán do vystřízlivění." A ještě je tam poznámka, že potom večer na silvestrovské zábavě v Domě kultury ROH došlo pivo.

Eva Bucharová, moderátorka: Tak to jsou ...

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: A to byl smutný závěr roku jinak, jinak optimistického.

Eva Bucharová, moderátorka: Ano, tak to jsou poslední řádky nové publikace Děčín 1989, kterou nám dnes na Českém rozhlase Sever představil Petr Karlíček. My moc děkujeme a vzkažte naše pozdravy také spoluautorovi, panu Janu Němcovi.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Rozhodně.

Eva Bucharová, moderátorka: Doufám, že příště přijde s vámi povídat. No a něco dalšího chystáte? Nějakou, nějaký počin ještě, nějakou publikaci?

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Teďka by to skoro vypadalo na knížku, která by se zabývala rokem 1990, ale otázkou je, jestli není ještě příliš brzy. To byl neméně významný rok.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, dobře. Tak necháme se překvapit, těším se zase někdy na shledání třeba tady u nás na Českém rozhlase Sever. Naším hostem byl Petr Karlíček. Děkujeme za návštěvu a na shledanou.

Petr Karlíček - spoluautor publikace Děčín 1989: Na shledanou.

Eva Bucharová, moderátorka: No a pro posluchače mám ještě jednu dobrou zprávu, že pokud si naše povídání budou chtít poslechnout na internetu, tak je to možné. Náš rozhovor najdete na internetových stránkách Českého rozhlasu Sever a ty jsou velmi jednoduché, jak vždycky říkám: www.sever.rozhlas.cz.

Spustit audio