90 km/h mimo obec stále platí, jet rychleji zatím nemůžete!

Na některých úsecích silnic na severu Čech se má zvýšit povolená rychlost, vše je ale zatím při starém.

„Je potřeba, aby správce komunikace udělal některá opatření,“ vysvětluje Jan Pechout z BESIP v Ústí nad Labem, proč ke změnám zatím nedošlo, přestože záměr je už nějakou dobu schválený. „Nejsou dostatečně dlouhé odbočovací pruhy, připojovací pruhy a jsou tam zastávky autobusů,“ doplňuje Jan Pechout.

Mimo obec tedy stále platí jako nejvyšší povolená rychlost 90 km v hodině, i když někteří řidiči místy už teď jezdí více jak sto kilometrů v hodině.

Další novinka na našich silnicích se netýká řidičů, ale chodců. Nařízení nosit na neosvětlených silnicích v noci reflexní prvky bylo již schválené a brzy začne taky platit.

„Člověka, který jde v noci v tmavém oblečení, vidí řidič na 18 až 20 metrů a rozhodně nestačí zareagovat,“ vysvětluje Jan Pechout, proč jsou doplňky, které chodce v noci zvýrazní, tak důležité. „Díky reflexním prvkům jsme vidět až na 200 metrů,“ dodává.

Jan Pechout

Jak jezdit na sněhu bezpečně, kdy použít sněhové řetězy a jestli je nutné mít v zimě zimní pneumatiky? Ii to se dozvíte ze přiloženého záznamu rozhovoru moderátora Českého rozhlasu Sever Milana Krále s Janem Pechoutem z ústeckého BESIP. Pěkný poslech a kilometry bez nehod vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: Milan Král
Spustit audio