Jana Burdová - kadeřnický salon Egoo Teplice

20. červenec 2011

Ve středu byla hostem ve studiu Jana Burdová z kadeřnického salonu Egoo Teplice, třetí nejlepší kadeřnice světa 2010/2011 a několikanásobná Kadeřnice roku. Pokud jste si rozhovor nestihli poslechnout, nabízíme Vám ho na našem webu.

Nalaďte si Český rozhlas Sever každý všední den po desáté hodině a poznejte naše zajímavé hosty!

0:00
/
0:00

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever, našeho dnešního hosta, Janu Burdovou budete poslouchat skoro půl hodinky, hezký den.

 

Jana Burdová, kadeřnice: Dobrý den.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Já k vašemu jménu mohu přiřadit jeden termín - kadeřnice, ale ono by to dalo samozřejmě ještě více rozkošatit. Tak řeknu do úvodu, že nejenom že jste kadeřnice, ale taky vlastníte kadeřnický salon a taky jste držitelkou nejedné ceny, a to dost prestižních cen z různých soutěží. A protože, znáte to, když nepochlubíte, nikdo za vás neudělá, tak říkejte, říkejte, čím jste ověnčena.

 

Jana Burdová, kadeřnice: Tak ta kadeřnice je přesně tak, to je základ, vlastně z kterého moje práce vychází. Nicméně těch rolí je, je celá řada, včetně, jak jste zmínila, vlasové studio, které si řídím sama, takže obrovský, obrovský kus práce nebo času mi zabírá manažerská práce. Jsem taky školitelem, odborným školitelem pro několik značek vlasové kosmetiky a těch rolí je hodně. A jedna z nich je soutěžící nebo soutěžní. A je to taková věc v našem oboru v podstatě, kdy můžete si sáhnout na jiný druh práce než jenom klasická práce v salonu. Je to opravdu hodně odlišné. A ty ocenění, tak vybrala jsem si, když jsem se rozhodovala, že bych chtěla do soutěže, vybrala jsem si nejprestižnější soutěž evropskou, což je Hairdressing Awards, Kadeřník roku česky. A podařilo se za několik let získat i ten hlavní titul a dvakrát za sebou. Takže jsem ráda, no, samozřejmě.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No, já osobně asi bych si možná cenila víc i toho druhého, protože myslím si, že obhájit, obhajoba je vždycky obtížnější než získání.

 

Jana Burdová, kadeřnice: To je pravda, no. Obhajoba byl naprosto nový pocit a teď musím říct, že potřetí, když vlastně, protože ta soutěž má omezení, že můžete získat maximálně 3 tituly a potom už nemůžete startovat, tak já jsem čekala, jestli se to podaří potřetí a potřetí putoval pohár na Slovensko. Já jsem získala cenu za avangardu a Press Award, ale měla jsem zase nový pocit, protože vyhrála moje, moje kolegyně, kterou mám v salonu, kterou vlastně s ní spolupracuju od školy, vybrala jsem si ji už ze školy. Tak Evička Husáková, tak vyhrála Objev roku, takže pro mě zase nový pocit, zase super.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Určitě. No, tenhle přehled úspěchů nebo ocenění není samoúčelný. Chci jenom posluchačům dokázat, že o vlasech a o péči o vlasy víte opravdu hodně, takže jste opravdu člověk na svém místě v této chvíli. A my jsme natočili dopředu takovou malou anketu, jak si vlastně lidé o ty vlasy pečují. Pojďme si to poslechnout.

 

Redaktorka: Jak pečujete o své vlasy?

 

Osoba: Mytí, česání a nejlíp momentálně teda svazování do nějakého copu.

 

Osoba: Asi normálně jako každej běžnej člověk, myju si je tak nějak denně nebo obden, by se dalo říct, pravidelně.

 

Redaktorka: A jak často chodíte k holiči?

 

Osoba: Dalo by se říct, že asi jednou za měsíc.

 

Osoba: Meju si je obden a jednou za měsíc chodím ke své kadeřnici.

 

Osoba: Tak jednou týdně asi používám balzám na vlasy, masku.

 

Redaktorka: A chodíte ke kadeřníkovi?

 

Osoba: Samozřejmě, ano.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak slyšeli jsme několik názorů posluchačů. Co vy na to jako odborník?

 

Jana Burdová, kadeřnice: Já mám radost, mně to udělalo velkou radost, vaši posluchači, protože je vidět, že už se mění klima v České republice, co se týče péče o vlasy. Lidé začínají konečně objevovat cestu ke svým kadeřníkům a důvěru k nim, což je samozřejmě zásadní. Zároveň to teda zavazuje kadeřníky, aby byli profesionální, což je podmínkou. A mám z toho radost, je vidět, že, že už lidé vědí, že o vlasy se prostě musí starat, aby byli hezký a aby, aby to vypadalo trošku luxusně.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Co říkáte té péči myjou vlasy denně nebo obden?

 

Jana Burdová, kadeřnice: Já myslím, tohle vůbec nevadí. Já jsem v oboru už velice dlouho, takže zkušeností mám opravdu hodně. A nesetkala jsem se nikdy s tím, že by někomu vadilo mytí každý den. Samozřejmě podmínkou je kvalitní šampon, naprosto zásadní věc, protože pokud je alkalická záležitost typu drogerie, tak samozřejmě to stresuje pokožku, protože jí to nadměrně vysuší. Je to něco, jako když myjete nádobí něčím opravdu agresivním, máte potom suché ruce a ta pokožka se snaží znovu se vzpamatovat, obnovit kožní film a tím se zase mastí. Čili vlastně je to takový kolotoč. Takže pokud denní mytí není problém, ale opravdu kvalitní šampon a pak není, pak je to prostě v pohodě. Ale je potřeba dodržet i nějaké další věci jako, já nevím, nepoužívat horkou vodu a nedrbat vlasy ručníkem při sušení, což je častý, častý problém hlavně u můžu. Ano, ano, pak se diví, že jim padají, no.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Když říkáte kvalitní šampon, no, člověk vkročí do drogerie a to jsou regály a regály plné i značek, které jsou, nebudu říkat výborné, ale jsou prostě známé. Tak jak si potom laik má vybrat?

 

Jana Burdová, kadeřnice: Značky samozřejmě jedou, dělají reklamu velikou třeba v médiích a podobně. Lidé jsou tím ovlivněni. Nicméně opravdu platí pravidlo, že věci z drogerie jsou spíš na krátkodobé použití. Není to na používání dlouhodobé. Jsou to v podstatě taková tekutá mýdla zabalená do hezčího obalu, navoněná, ale jednoznačně nejsou vyladěná a šetrná k pokožce. Neumí například léčit vlasy. Umí umýt, ano. Umí napěnit, odstranit nečistoty, prach, pot a podobně. Ale neumí absolutně o vlas pečovat, byť je na tom napsáno, že tam je protein a že tam je, já nevím, bambucké máslo a podobně. Tak třeba lidé vůbec nevědí, že protein může mít různou váhu molekulární a prostě v těch produktech drogerie jsou tak velký částky, že se do vlasů nedostanou absolutně, takže ten vlas nelíčí. Jsou to povrchové záležitosti. A tím pádem vy pořád používáte třeba balzám, balzám, balzám, vlasy máte pořád stejné. Takže doporučuju jakmile se vám vlasy nelepší potom, tak ho vyměnit a zajít si opravdu k odborníkovi se poradit, protože věci...

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Konzultovat.

 

Jana Burdová, kadeřnice: Existují skutečně značky, které investují do výzkumu, mají patentované složky v produktech a vlasy se dají krásně vyléčit, ale i vypěstovat.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak no, vidím, že téma je hodně široké, dnes určitě všechno nestihneme, ale záleží také na posluchačích, na tom, na co se budou ptát, tu šanci mají. 9077704 první slovo ve zprávě musí být host a pak už následuje vaše otázka. A připomínám, že také dnes pro vás máme cenu, je to DVD Dalibor Janda v Lucerně.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Kadeřnický salon Eggo Teplice, Jana Burdová je naším hostem a téma je tím tak trochu dané, péče o vlasy, zejména péče o vlasy teď v létě. Ale pojďme k posluchačským dotazům. Hanka se ptá, jestli se stále ještě provádí prodlužování vlasů a jak je to drahé.

 

Jana Burdová, kadeřnice: Prodlužování vlasů je takové široké téma, protože už dneska můžou ho provádět opravdu každý. Na internetu se prostě prodávají stroje a může si vaše sousedka koupit stroj, vlasy a můžete to vyzkoušet. Samozřejmě výsledky podle toho vypadají. Takže buďto můžete do toho jít velmi levně a velmi jednoduše a udělat si z toho takový jako party doma a prodloužit si vlasy. Ale to samozřejmě není to správné prodlužování. Záleží na tom, jestli vám jde o opravdu krásný pocit a užít si vlasy, tak pak stoprocentně zajděte za odborníkem. Hlavně může dojít k velkému poškození, pokud se udělá, udělá na koleni takzvaně, amatérsky. A navíc můžou být i bolestivé. Pokud se to, ty vlásky, vlastně které se napojují, udělají příliš blízko u hlavy nebo se neudělají správně oddělení, tak to potom tahá, bolí z toho hlava a není to příjemné. Ale ten největší riziko, že můžete přijít o svoje vlasy.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No, tak to by si člověk pomohl.

 

Jana Burdová, kadeřnice: A co se týče ceny, tak ty ceny jsou různé, ale myslím si, že se pohybují u kvalitního prodlužování od 10 tisíc do těch 15 tisíc při délce zhruba 40 až 60 centimetrů. Ono je to samozřejmě o délce vlasů a o počtu pramenů. To je základní jakoby měřítko, podle čeho se rozlišuje cena. Není potřeba kvůli tomu jezdit i někam daleko do Prahy nebo snad někam do světa. Jsou kvalitní prodlužovači takzvaní i tady. My máme v salonu jednu holčinu, která se na to specializuje a je to přesně člověk klidný, trpělivý, který opravdu si s tím vyhraje a ty vlasy potom rozeznáte. Takové měřítko, jak poznáte kvalitní prodloužení, je, že nepoznáte, že jsou to jiné vlasy, že to nejsou vaše vlasy.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No, tak to by asi člověk ocenil nejvíc. Mimochodem to se naplétá nebo přivařuje? Nedovedu si představit.

 

Jana Burdová, kadeřnice: Těch variant je několik, je jich několik. My jsme si vybrali metodu keratinem a to je v podstatě to, že existuje keratinový proužek, ten se vlastně vezme se vlastní vlas, vezme se ne umělý, ale samozřejmě pracujeme s pravými vlasy, to je, si myslím, základní podmínka, takže vezmete vlastně příčesový vlas a tím keratinem to spojíte, uděláte spoj. A teď tam je zásada nebo zásadní detail, že ten spoj musí být provedený přesně technologicky. Žádné takové ty natočené brčka, jak je to někde vidět, potom to samozřejmě chrastí, je to vidět, není to ono. Musí to být provedeno přesně a ten spoj musí vycházet ve tvaru plochém. Pak je to opravdu k nerozeznání od vlasů pravých.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Říkáte vezme vlas doslova a do písmene se to dělá po jednom vlásku, ne, asi po nějakých pramíncích?

 

Jana Burdová, kadeřnice: Ne, ne, dělají se pramínky a právě v tom je to zásadní, protože kadeřnice často spěchají a tu práci si ulehčují a berou velké prameny a pak je to vidět. A ten váš vlas to hlavně neunese potom, takže se ulomí. Takže je tam spousta detailů, na které se opravdu musí brát zřetel a čím jemnější pramínek se vlastně připojí, tak tím to vypadá přirozeněji. Takže třeba do partií nad uchem, kde jsou už od přírody, každý z nás má jemnější vlasy, tak se dělají takzvané mikrospoje a opravdu jsou velmi jemné, jsou poloviční než normální spoj. A pak to opravdu není vidět, ani to nebolí toho klienta. A hlavně neriskujete, že vám vypadnou vaše vlasy, protože ten pramínek, který je připnutý, je lehký.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak jak se řeší barva, protože tam je to velmi individuální, čili dá se to pak sjednotit barvou, myslím chemickou?

 

Jana Burdová, kadeřnice: Dá. správně se to dělá tak, že se nejdříve vlastně s klientem dohodneme na cílové barvě, abychom zbytečně potom nedělali nějaké velké zásahy. A podle toho už se objednají vlasy, už se prodlužují opravdu vlasy v tom tónu. No, a samozřejmě ale je možné je potom dále měnit, není problém je melírovat, není problém je barvit. Ale vždycky je lepší prevence, jakoby opravdu to sladit předem, než udělat, já nevím, řekněme, třeba černé vlasy a pak je odbarvovat na blond. To už samo o sobě vysušuje, tento proces vysušuje vlasy a tam je potřeba naopak o ty prodloužené vlasy pečovat, jo, než je, než je znova jakoby zpracovávat chemicky. Ale lze to.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže je to zase věc konzultace dopředu a dobře si rozmyslet, co vlastně chci. Tak Milada se ptá: existuje něco jako móda? Dnes na hlavě vidím úplně všechno.

 

Jana Burdová, kadeřnice: To je pravda, nicméně tak jako oblečení taky vidíme úplně všechny styly a je to dobře, protože takhle trendy vznikají, že vlastně lidé nosí individuálně, co se jim líbí a z toho potom vznikají trendy. Ale v každém oboru tak i v našem kadeřnickém jsou samozřejmě vývojáři trendů a lidé, kteří dělají kolekce každý rok, já na ně jezdím do Holandska vždycky ke své značce, která ty kolekce vyvíjí. Učím se, sleduju, sleduju samozřejmě, kam se vyvíjí trend v barvách. Takže ten trend se dá shrnout do několika bodů. Jednak je to objem, už to není o tom vyžehleném placatém miniobjemu, co byl dříve, ale ten objem se opravdu zvětšuje, takže ten trend je jasně vidět, jednak návrat k lehkým vlnám, přirozeným vlnám, nikoliv trvalá, ale opravdu přirozené vlny, tak to je také vidět jako změna oproti minule. No, a jednoznačně trend zdravých lesklých vlasů, to znamená vlasů v pohybu. Nic, co je nalakované, co nemá pohyb, absolutně ne. Prostě vlasy se musí takzvaně, já říkám, sypat. To znamená, předkloníte se a musí se vám ten vlas pohnout.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No, tak to bych si přála, aby...

 

Jana Burdová, kadeřnice: U delších vlasů samozřejmě.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Množí se nám tady dotazy posluchačů, takže chvilinku oddechu při písničce a půjdeme na ně.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak ještě že my tu máme dnes ve vysílání Českého rozhlasu Sever odborníka nebo odbornici Janu Burdovou z kadeřnického salonu Eggo Teplice a je to dobře proto, že posluchačské dotazy tady kvetou. Tak pojďme rovnou k nim. Tak jednak Eva z Mostu vám gratuluje k těm titulům.

Jana Burdová, kadeřnice: Děkuju.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Píše, že jí je 66 let a že jí hodně padají vlasy. Tak má šanci dopátrat se nějaké pomoci třeba v lékárně nebo?

 

Jana Burdová, kadeřnice: Já bych se neobracela na lékárnu rozhodně, já bych se obrátila spíše na lékaře a to na někoho, kdo se tím, kdo se na to specializuje. To znamená, žádné všeobecné kožní a podobně, ale opravdu jsou odborníci, buď se dají najít na internetu nebo i já osobně mám kontakt na lékaře, kteří se zabývají vyloženě padáním vlasů, problémem padání vlasů. Je to vnitřní problém, obvykle když vlasy padají hodně, tak žádný šampon ani séra nepomohou. Tyhle věci zabírají pouze v případě, že třeba padání vlasů je způsobeno stresem a teď ještě zase navíc musíte si vyladit životní styl, protože pokud ten stres nadále trvá, tak veškerá chemie pomůže na chvilku, ale vrátí se ten problém zase zpátky. Čili pokud padají hodně vlasy, tak řešit to opravdu s lékařem.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Co výživa, slyšela jsem třeba dýňová semínka, zinek, selen a pak ty vlasy jsou lepší.

 

Jana Burdová, kadeřnice: No, návody se na to různí, můžu říct, že za svoji kariéru už jsem se setkala s klienty, kteří tvrdili nebo mi říkali, že opravdu zachránili vlasy, konkrétně teď zrovna mám na mysli jednu klientku, která zachránila vlasy své dceři pomocí kvasnic a opravdu ona říká, jako je to tak. Přestaly jí padat vlasy. Takže ty individuální reakce určitě jsou, ale není to samospasitelné. Já si myslím, že rozbor krve a přijít na příčinu.

 

Slávka Brádlová, moderátorka:

Samozřejmě pokud by člověk nevěděl příčinu, tak bude léčit jenom následek, nikoli ten problém jako takový. Tak Hanka od Slaného: bude mi 50 let, vlasy se mi lámou a padají. Tak co s tím? To bude asi podobné.

 

Jana Burdová, kadeřnice: To jsou dva rozdíly, protože pokud vlasy padají, je to problém vnitřní a problém kořínku. Na ten se dá působit, to už jsme si řekly před chviličkou. Ale lámání vlasů je jednoznačně problém péče. Vlas se láme, pokud je narušená vnitřní struktura a ta může být narušena buďto tím, že vlasy jsou nešetrné barvené nebo jsou příliš horkým vzduchem sušené nebo nevhodným třeba právě ručníkem a lidi opravdu vytírají vlasy do ručníku a tím si neuvěřitelně poškozují povrch vlasů mechanicky, tím třetím. Čili vlasy by se nikdy neměly třít a spíše třeba voda vymačkat jenom do ručníku. No, a potom pečovat o ně. Pokud máte vlasy barvené, jednoznačně ty vlasy trpí tím, že jsou dehydrované. Musí se ta hydratace vrátit. A zase pokud použijete masku, která vám ty vlasy a vidíte, žádný efekt nevidíte, tak jí vyměňte, protože nefunguje. Ten efekt se musí projevit třeba po druhé, třetí aplikaci. A pokud nevidíte žádný rozdíl, tak ten produkt prostě nefunguje.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: A zkrátka je třeba hledat něco nového.

 

Jana Burdová, kadeřnice: Dál hledat, hledat dál, no.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Jana Burdová, kadeřnice je tím hostem. No, a posluchači nás tady opravdu tak trošku zavalili. Času je málo, ale pojďme ještě k jednomu dotazu. Kdy je možné se u vás zastavit a jestli pořádáte něco jako dny otevřených dveří, aby se mohli lidé podívat trošku pod pokličku.

 

Jana Burdová, kadeřnice: Studio naše v Teplicích je poměrně velké, máme tam recepční celý den, otevřeno máme od 8 do 9 do večera, takže opravdu celý den. A klienti můžou přijít v podstatě kdykoliv se i poradit. Vždycky si tam v salonu někdo najde čas a pokud je ten dotaz nějaký odborný, tak máme i na našich internetových stránkách poradnu pro klientu, kde ten dotaz můžete zaslat a vždycky nejpozději do týdne v salonu si někdo sedne a na ty dotazy odpoví. Většinou jsem to tedy já. Takže ty odpovědi jsou přímo ode mě, takže poradit se můžete přijít kdykoliv, anebo se objednat na konzultaci, to není problém. Opravdu s klienty komunikujeme hodně. Plus děláme různé akce, kdy vždycky to vychází na našich stránkách nebo na Facebooku u nás na eggo.cz a tam opravdu se setkáváme s klienty třeba i venku při sportovních akcích různých. Teď budeme pořádat golfový turnaj, nejenom pro naše klienty, ale tam to není jenom o tom golfu, je to hlavně o tom, že se tam setkáme i my a můžeme klientům radit jak v péči o pleť, tak v péči o vlasy. Dělali jsme charitativní akci v salonu, kdy opravdu byl den otevřených dveří, to bylo teď 15. až 17. června. Takže těch možností je více. Kdo by chtěl, může sledovat naše stránky nebo na Facebooku, no.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to je asi zatím nejrychlejší odpověď. Nestačili jsme se vlastně vůbec pořádně dostat k té péči o vlasy v létě.

 

Jana Burdová, kadeřnice: O vlasy v létě.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak slibme si, že se sejdeme za čas znovu, že leccos doplníme, posluchači zase budou mít šanci na to, aby se zeptali.

 

Jana Burdová, kadeřnice: Moc ráda, určitě.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a ještě jedna informace, dnešní cena pocestuje za tazatelkou s koncovým trojčíslím mobilu 015. Tak vám díky za čas, mějte se moc hezky a určitě na slyšenou.

 

Jana Burdová, kadeřnice: Já moc děkuju za pozvání a děkuju vám, na shledanou.

Spustit audio