Děti nechte očkovat ještě před porodem, radí lékařka

Zní to sice velmi divně, ale svoje děti můžeme ochránit před smrtelným onemocněním a hlavně černým kašlem ještě před jejich porodem. Nejen to prozradila ve studiu MUDr. Eva Jílková z oddělení očkování, zdravotního ústavu v Ústí nad Labem.

„Jde o prolomení takového tabu, kdy se donedávna tvrdilo, že těhotné ženy se přece neočkují. Největší hrozbou je u nás černý kašel, na který děti stále umírají. Zjistilo se, že největší efekt má očkování v období těhotenství. Protilátky se přes placentu dostanou do těla plodu a dítě je tak několik týdnů po porodu chráněno, než podstoupí samo očkování,“ vysvětluje lékařka.

V některých státech jdou ovšem ještě dál. Přeočkovat se, třeba v Anglii nebo Spojených státech, nechává i nejbližší rodina.

MUDr. Eva Jílková

V rozhovoru s Evou Jílkovou se ale připomnělo i blížící se chřipkové období a paní doktorka doporučila očkování seniorům nad 65 let a hlavně všem, kteří trpí nějakým chronickým onemocněním. „Pacienti si po očkování stěžují, že chřipku dostali, to se stát může. Ta vakcína ale zabrání těm těžkým průběhům chřipky, hospitalizaci a hlavně tomu nejhoršímu – smrti.“

Celý rozhovor o očkování s MUDr. Evou Jílkovou si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu.

autor: Milan Král
Spustit audio