VIDEO: Osudem Petra Berounského jsou ženy. Od Venuše věstonické po krásky třetího tisíciletí

Mnoho žen se ocitlo před objektivem fotoaparátu Petra Berounského. A i když ideál krásy se během staletí proměňoval, Petr tvrdí, že každá žena je krásná. Nestačí totiž fotit jen tu „slupku“, musí se zachytit i duše. Na výstavě s názvem Ženy jsou můj osud, uspořádané k jeho kulatým narozeninám v Muzeu města Ústí nad Labem, můžete až do konce ledna 2017 zkoumat, jak se to Petrovi daří.

Příběh krásky na kolejích

Každá fotografie si nese svůj příběh – výjimkou není ani dívka na kolejích. Fotografovalo se na nádražíčku v Zubrnicích, Petr Berounský visel za jednu ruku na odstaveném vagónu, aby měl potřebný úhel, v druhé ruce nachystaný tříkilový aparát. Asistentka z dívky sňala župan, ta vykročila a v ten moment přejížděl trať autobus s lesními dělníky. Jen zázrakem se nepřevrátil, protože všichni přeběhli na stranu s tím mimořádným výjevem. Tři kroky, třikrát cvakla spoušť a je tady snímek, který je dokonalý technicky i náladou.

Archeologické příběhy

Dokumentační fotografie z archeologických výzkumů mají zas jiné parametry. Ale vyfotografovat Venuši věstonickou – to se opravdu podaří málokomu a magie té vlastně velmi malé hliněné sošky k nám promlouvá i přes ta tisíciletí. Zajímavou etapou práce byla pro Petra Berounského expedice do Súdánu, do míst, která zkoumají vědci z Českého egyptologického ústavu. Kromě dokumentačních fotografií přivezl i řadu snímků tamních dívek a je to další rozměr ženské krásy.

Dívka na kolejích, jedna z fotografií Petra Berounského

Divadlo, hvězdy a portréty

Léta už Petr spolupracuje se Severočeským divadlem a umí nejen „zmrazit“ čas, umí totiž zachytit vteřinu i pohyb zároveň. Uloví ten správný okamžik, který pak dává tušit atmosféru a energii celého představení.

Před jeho fotoaparátem byly i hvězdy českého show byznysu – za všechny jmenujme Lucii Bílou nebo modelky – Vlaďka Erbová, Hana Mašlíková a další. Zcela zvláštní kapitolou jsou pak portréty jako remaky obrazů starých mistrů s tím kouzelným měkkým světlem.

Výběr z tisíců snímků Petra Berounského můžete vidět do konce ledna v Muzeu města Ústí nad Labem. Na 15. listopadu v 16:30 je plánovaná komentovaná prohlídka výstavy s autorem.

Spustit audio