Houby vypěstujete i na zahradě. Mykolog vám poradí, jak na to

Houby, které si přineseme z lesa, můžeme pěstovat i na zahradě. Jak na to, to prozradil pravidelný host ‒ mykolog PeaDr. Jiří Roth.

„Hlavičku houby s těmi výtrusy rozmělníme ve vodě, a tu pak nalejeme na zahradu. Musíme ale vědět kam. Většinou je to k dřevinám, ke kterým se jednotlivé druhy hub hodí,“ vysvětluje mykolog. Napovědět může název houby – hřib smrkový, hřib dubový nebo kozák březový apod.

Jiří Roth dál prozradil, že úroda hub byla zatím v lesích na severu Čech díky suchu katastrofální. Přívalové deště totiž sice přes léto vodu přinesly, ta ale většinou odtekla a nestihla se vsáknout.

Z posluchačských dotazů se dál od našeho hosta dozvíte, že žampiony koupené v obchodech se neloupou, jako to dělají někteří televizní kuchaři, nebo že čechratka černohuňatá je sice jedlá houba, ale ve větším množství může způsobit zažívací potíže. Má nakyslou chuť, a tak se nemusíte bát jí v menším množství přidat do směsi k ostatním houbám.

Další rady mykologa Jiřího Rotha si poslechněte z přiloženého audiozáznamu.

autor: Milan Král
Spustit audio