Ivana Bernáthová: Macao, aneb Zážitky z města hazardu

10. červenec 2015

Dnes se vydáme až do čínského Macaa, což je poloostrov a taky některé ostrovy v Jihočínském moři. Do Macaa se vydala při své loňské cestě po Číně i naše reportérka Ivana Bernáthová, která se s námi určitě ráda rozdělí o své zážitky.

Macao - asijské Las Vegas

„Tak, já jsem měla chuť zbohatnout, kdo by nechtěl, ale vůbec jsem se v té spoustě hracích automatů a karetních her, jako je poker, bakarát, domino, paixao, džalalaj nebo daisu nevyznala, jenom jsem si to přečetla, že ty hry tam jsou napsané,“ říká Ivana Bernáthová.

Jak podotýká, kasina, kterých je v Macau celkem 35, jsou nádherné paláce, kde člověk najde úplně všechno - hotely, obchodní centra i divadla. Jeden z těch paláců je dokonce úplnou, přesnou kopií Benátek. Jsou tam dokonce i gondoliéři krásně ustrojení, člověk si opravdu připadá jako v Evropě - je tam Náměstí svatého Marka, známý benátský most Ponte di Rialto,

„Je to prostě palác v paláci a nahoře to nebe je vlastně kopie toho italského, ale je řízena počítačem, takže je tam vlastně rozednívání vidět a stmívání a hvězdy, a tak dále. To všechno prostě computerově řízeno a je to jako skutečné,“ popisuje cestovatelka.

Macao – chrám A-Ma

V Macau jsou také mnohapatrové domy - obrovské, plné luxusního zboží. Samozřejmě je to chytře uděláno, aby tam hned ti, kteří něco vyhrají, mohli utrácet za šperky a značkové zboží.

„Těch hráčů tam jezdí opravdu miliony ročně, zejména z pevninské Číny, kde je hazard zakázaný. Číňani strašně milují karty, takže tam se prostě vyřádí víc, než na těch automatech. Ti Číňani se tam dostanou do toho Macaa velice jednoduše - ve speciální ekonomické zóně je takový podchod, vypadá jako vstup do metra. Narazíš tam na celní a pasovou kontrolu a pak vyjdeš ven a před tebou je evropská historická brána Portas do Cerco a jsi v Macau, kde to opravdu vypadá hodně nečínsky.“

Bývalá portugalská kolonie s pohnutou historií

Macao je totiž bývalá portugalská kolonie a je to tam stále znát - v autobuse tam dokonce hlásí stanice kromě čínštiny i v portugalštině.

„Veřejnou dopravou jsme ale jezdili málo, protože jsme užívali jedné velké výhody Macaa - jednotlivá kasina jsou spojená bezplatnými autobusy, které jezdí i do přístavu a i na ostrovy. Po celém městě jsme vlastně takhle cestovali úplně zadarmo, ale musím podotknout, že tu bezplatnou dopravu si ta kasina mohou dovolit, protože jejich majitelé vydělávají ročně více než 45 miliard dolarů – tedy zhruba sedmkrát víc, než ta americkém Las Vegas.“

Macao

Původní název Macaa je Aomen a pochází ze slova A-ma-gao a znamená Město boží. V Macau je také čínský taoistický chrám podobného jména A-Ma - je to nejstarší a opravdu nejkrásnější chrám v Macau. Tvoří ho několik svatyní z období dynastie Ming, tedy z období konce 15. století a chrám je zasvěcený Macau, bohyni námořníků a rybářů. Macao bylo v minulosti i centrem pirátů, takže dějiny má tenhle krásný asijský poloostrov opravdu bohaté.

Macao - skvělé místo pro život?

„Kdybych měla to Macao přiblížit tomu evropskému vnímání, tak bych chtěla uvést několik zajímavých skutečností. Macao, ten poloostrov spolu s dalšími ostrůvky má jenom 24 kilometrů čtverečních, a to necelých. Na tomto nepatrném kousku žije něco málo přes půl milionu lidí, takže s více než 18.000 obyvateli na kilometr čtvereční, se jedná o nejhustěji osídlené teritorium na světě a zajímavé je, že přestože je tam místy lidem velmi těsno, mají světový primát v délce dožití, průměrný věk je tam víc než 84 let. Není to ale asi nic zvláštního, protože je tam hodně parků, kde lidé a nejvíc právě senioři běhají, cvičí, dokonce i zpívají, svědčí jim také odpolední spánek ve stínu palem, který si tam dopřávají, a taky hodně plavou v Jihočínském moři, kde jsou dva Makajské ostrovy s nádhernými plážemi, ty ostrovy se jmenují Taipa a Coloane a jsou tam dokonce i klasické makajské vesnice, kde ty staré lidi hodně vidíš a mají takové pomuchlané, ale usměvavé tváře.“

Hazard prý do Macaa táhne i mafii

Centrum Macaa je docela malé, dá se pěšky obejít za 2 hodiny, ale je nesmírně půvabné, protože je tam síť malebných uliček, ve kterých se snoubí portugalské prvky ve všech možných podobách a sem tam se objeví nějaký ten čínský prvek.

„Centrum figuruje na seznamu kulturního dědictví UNESCO, je v něm tedy hodně turistů, nejvíc jich je na Senátním náměstí, to je taková krásná kašna, která osvěží. My jsme tam byli v květnu a bylo tam skoro 40°C, takže to je velmi užitečná záležitost. Na tom Senátním náměstí je krásná evropská v podstatě radnice a zajímavé bylo, že radní mají hned vedle zasedací místnosti kapli, kde mohou o svých rozhodnutích rozjímat a možná se tam i zpovídají a možná, že by to bylo dobré i u nás.“

Jak se žije v Macau a další zážitky Ivany Bernáthové si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu. Přejeme vám pohodový poslech!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.