Jak spočítat dobu odchodu do důchodu? Na co máte nárok a na co ne?

Někdo se při slově “důchod“ děsí, jiný počítá, kolik zbývá dnů nebo dokonce uvažuje o důchodu předčasném. I to je možné, jen je potřeba uvážit, jestli to nebude velká finanční ztráta. Zkrácení důchodu je totiž trvalé.

„V současné době se do předčasného důchodu může odejít o tři roky dříve, postupem času to půjde až o pět let, ale nejdříve v šedesáti letech,“ vysvětluje Hana Matoušková, pracovnice Okresní správy sociálního zabezpečení v Ústí nad Labem.

„Je to individuální. Například muž s ročníkem narození 1955 má důchodový věk 63 roky a 4 měsíce a o ty 3 roky a 4 měsíce může jít do důchodu dříve. U žen stále ještě záleží na počtu dětí. Teprve ročníku 68 a dalším se děti započítávat nebudou.“ Věkové hranice uvádí tzv. věková kalkulačka na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

V každém případě je dobré začít se o výpočet důchodu zajímat s předstihem, musí se doložit odpracovaná léta a předběžná informační návštěva a konzultace na příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení se vám vyplatí.

Poslechněte si víc ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Slávka Brádlová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio