Jaké triky používají ženy při flirtování aneb Naznačování mužům často nestačí...

Flirtování je staré jako lidstvo samo. Označuje nezávaznou komunikaci s milostným nebo erotickým podtextem. Může být způsobem, jak vyjádřit sexuální touhu lehkou, humornou a nezávaznou formou. Náš host, ředitel Českého rozhlasu Sever Milan Knotek, dřív vyučoval komunikační dovednosti na Univerzitě J. E. Purkyně. Zeptali jsme se ho proto třeba na to, jak má muž poznat, že ho žena chce...

Jak muž pozná, že ho žena chce, nebo že k ní může ve společnosti přistoupit a začít s konverzací?

Docela špatně. Muži v chování žen nezřídka velmi špatně čtou. V tomto smyslu mají tři největší slabiny. První spočívá v tom, že když se žena chce s mužem seznámit a začne se podle toho chovat, muž tomu obvykle porozumí až tehdy, když to opakovaně přehraje nebo přežene.

Druhá slabina - po vzájemném seznámení si muži často vykládají náznaky přátelství od ženy jako něco, co už je potvrzením jejího sexuálního zájmu. Žena se několikrát usměje, prohrábne si vlasy, nechá se pozvat na skleničku nebo tanec a muž si už myslí, že je ruka v rukávě. Pak jede domů taxíkem sám a nechápe, kde udělal chybu.

Třetí slabinou je, když si muž myslí, že flirt zahájil on, že si ženu sám vyhlédl. Odborné studie uvádějí, že až v 9 z 10 případů to byla naopak žena, která vyslala muži první signál a probudila v něm zájem. Jenže ten o tom vůbec neví.

Ženy tedy musí mužům více a jednoznačněji naznačovat, že o ně mají zájem, než muži ženám?

Ano, přesně tak. Muži na decentní a nenápadné výzvy k seznámení často nereagují vůbec, nebo reagují pozdě, protože signálům beze slov tolik nerozumí. Ženy naopak čtou v mužích mnohem lépe, jsou pro to přírodou vybaveny. Muži potřebují, aby ženy výzvy k seznámení opakovaly, a až po opakovaných signálech se tzv. chytí.

Co přesně ženy dělají, když mají o muže zájem, a jak to poznáme?

Některé studie uvádějí, že ženy mají při namlouvání v rejstříku přes 50 různých rafinovaných způsobů, jak probudit zájem vyhlédnutého muže.

Zmíním nejčastější: oční kontakt - na muže se nejprve dlouze podívají. Říká se, že pokud pohled trvá 4 vteřiny a déle, je to flirt. Žena musí pohledy v kratší frekvenci ještě opakovat, aby byl muž utvrzen, že jí opravdu zajímá.

Další silný signál - žena si prohrábne vlasy a začne se dotýkat svého těla. Hraje si s vlasy, přejíždí si rukou po šíji nebo stehnech a dává tím najevo, jaké jsou její momentální tajné myšlenky. K silným signálům patří také pootevřená ústa a vlhké rty.

Nezapomněli jsme na úsměv?

Dobrá otázka - úsměv sem patří, ale nepřichází vždycky ihned. Ženy se v první fázi namlouvání usmějí na muže obvykle tehdy, když už proběhl oční kontakt a ony chtějí muže úplně přesvědčit o tom, že o něj skutečně zájem mají.

Ženy se často v první fázi setkání usmějí tehdy, když si nejsou jisty, zda muž startovním výzvám rozuměl. Pokud muž úsměv neopětuje nebo nedá najevo zájem jiným způsobem, ženy mají často neoprávněný pocit, že muže nezajímají. Může to být ale jenom tím, že někteří pánové potřebují k probuzení ještě víc signálů.

Když ženy flirtují, tak se prý posadí rovně. Je to pravda?

Přesněji řečeno prodlouží linii těla, napřímí se, aby daly najevo své přednosti a vnady. Ale tohle dělají i muži, kteří vypínají hruď a zatahují břicho. Ženy to často doprovázejí ještě lehkým zavlněním se v bocích a natočením se směrem k muži.

Pamatuji si princeznu Dianu, která odzbrojovala muže takovým zvláštním pohledem se skloněnou bradou a očima nahoru…

Také mi utkvěl v paměti ten rafinovaně cudný pohled, který odzbrojil desítky miliónů mužů, ale i žen. Muži v tom viděli na jedné straně obrovskou smyslnost a na straně druhé cudnost a poddajnost, což je zbraň, které se těžko odolává. Účinný je také pohled stranou přes zvednuté rameno. Řada slavných fotek Marilyn Monroe ukazuje právě takovou pozici.

Žena prý dává muži najevo náklonost, když si ve společnosti hraje s nějakým předmětem.

Ano, třeba s nožičkou sklenky šampusu, s cigaretou nebo jiným předmětem oválného tvaru. Odborníci to interpretují tak, že žena chce muži naznačit, na co právě myslí.

Existují nenápadné rafinované způsoby, které nejsou tak známé a muže přesto přitahují?

Existují. Muži třeba vůbec nevědí, jak klíčovou roli hraje ženské zápěstí. Ženy se snaží upoutat muže třeba tak, že zápěstí ohnou dolů způsobem připomínajícím zlomené křídlo. Proč to dělají? Aby se jich muž nebál, aby měly punc dostupnosti. Když žena otočí ruku a odhalí zápěstí, třeba v postoji s cigaretou, jde o zásadní informaci, že je možné ji oslovit.

Na zápěstí mají ženy velmi jemnou kůži, kterou mají tendenci si chránit před zraněním a je zde také silná erotogenní zóna. Pokud žena před mužem odhalí zápěstí, tak ji muž zajímá. Pokud tak žena učiní ve společnosti a zápěstí není namířeno na konkrétního muže, dává tím najevo, že je připravená se s někým seznámit.

Je pravdou, že náklonnost ženy poznáme také tím, že se k nám obrátí nohama, když sedí?

Dámská kolena obvykle směřují k nejpřitažlivějšímu muži v blízkém okolí. Další zajímavou fintou je také to, že si žena přehodí nohu přes nohu a na špičce vrchní nohy se houpe její bota, prostě si s ní pohrává. To na muže působí magicky, i když vlastně nevědí, že je to flirt.

Říkala mi kamarádka, že potkala v baru zajímavého muže, ale večer skončil fiaskem, protože se dvakrát dotkl její kabelky. Bylo jí to tak nepříjemné, že odešla domů.

Kabelka je asi nejintimnější viditelný předmět v životě ženy. Žena tam má předměty, které muž nesmí vidět - hygienické vložky, prášky na bolení hlavy nebo antikoncepční pilulky, peněženku, diář s osobními informacemi…

Muž by měl chápat, že dotýkat se dámské kabelky bez vyzvání je skoro trestný čin. V případě, že žena položí svou kabelku velmi blízko muže, se kterým se právě seznámila, jde naopak o důkaz, že je jí sympatický a že mu důvěřuje.

Mají to krásné ženy se seznamováním snadnější, než ženy průměrné?

Studie ukazují, že nemají. Krásné ženy samozřejmě okamžitě přitáhnou pozornost mužů, ale stejně tak i žen. Ale ne každý muž si na ně troufne.

Muži se atraktivních žen bojí, jsou přesvědčeni o tom, že nemohou při namlouvání uspět nebo že si je nemohou dlouhodobě udržet, protože budou vystaveni velké konkurenci dalších nápadníků. Krásná žena musí dát muži, o kterého má zájem, jasně najevo, že je dostupná.

My muži bychom si opravdu měli pozorněji všímat ženského chování, protože když to podceníme nebo se to nenaučíme, můžeme přijít o velmi příjemné chvilky s nimi strávené nebo dokonce o životní vztah.

Spustit audio