Jarní očista se může projevit negativně na vlasech. Co s tím?

S přicházejícím jarem mluvíme o jarních očistách, dietách, půstech. Našedlá pleť, únava a koneckonců i matné vlasy nás k detoxu přímo navádí. Změna stravy je to první, co nás napadne. Vlasová stylistka z Teplic Jana Burdová ale varuje před radikalizmem.

„Stává se, že ženy kvůli hubnutí razantně omezí tuky. Do tří týdnů mají suchou pleť a vlasy bez lesku. Tolik potřebné vitamíny totiž bez tuku nevstřebáme,“ upozorňuje Jana Burdová.

Při radikálním detoxu ve smyslu hubnoucí diety bychom měli užívat olej samostatně, třeba lžičku oleje denně. Můžeme také konzumovat oříšky a semínka – ty jsou zdrojem zdravých tuků, které tělo dobře využije. Je tam i spousta energie a stopových prvků, výborných na pleť i vlasy.

Jana Burdová doporučuje lžičku chia smínek denně: „Mají schopnost vázat vodu v těle, prospívají našemu hydratačnímu systému.“

Chia semínka

Nezapomeňme ani na další potraviny, které prospějí pokožce, nehtům i vlasům. Jsou to např. losos, makrela, ústřice, listová zeleniny, fazole. Vyloučit bychom měli to, co vysušuje, to znamená kávu i nikotin. Nezapomínejte ani na pitný režim, tedy na vodu a na aplikaci vlasové masky jednou týdně.

Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu a dozvíte se víc…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.