Kolega si stěžuje, že jsem ho donutil vybírat popelnice, říká sběratel pivních etiket Hynek Troutnar

Hynek Troutnar z Ústí nad Labem sbírá pivní etikety a tácky od dětství. „Také jsem chodil tatínkovi pro pivo se džbánem, ale v tomto případě to bylo vlastně obráceně,“ vzpomíná na své začátky. „Tatínek mi donesl asi v deseti letech štůsek etiket, já jsem si to bílou lepící pastou začal lepit do sešitu a tak to celé začalo.“

Na otázku, zda může konkurovat největším světovým sběratelům, odpovídá: „Největší sbírku má německý sběratel, ta čítá 550 tisíc různých etiket z celého světa. Nemám to úplně spočítané. Když nebudu brát malé pivovary, které vznikly po roce 1990, ale jen ty, které už fungovaly předtím, moje sbírka zahrnuje zhruba tak 150 pivovarů a asi 30 tisíc etiket.

Hynek Troutnar se specializuje se na průmyslové pivovary. Kromě etiket sbírá ale i zátky, otvíráky, podle svých slov bere všechno, co se týká piva, a vyměňuje to za etikety. „Kolega z práce je ze mě nešťastný,“ říká s nadsázkou. „Nadává mi, že jsem ho donutil vybírat na dovolené popelnice, aby mi vozil zátky. Bohužel zájem o tento koníček upadá, staří odcházejí a pro mladé to není atraktivní,“ dodává.

Poschlechněte si celé povídání ze záznamu. Pohodový poslech vám přeje Slávka Brádlová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.