Lék na podzimní splíny? Vlašské ořechy a kaštany

Procházka na čerstvém vzduchu za každého počasí, v kapsách pár kaštanů, kterými si jemně masírujeme dlaně, a alespoň pět vlašských ořechů denně na talíři – a budete se cítit dobře na těle i na duchu.

Tvarem připomínají lidský mozek a právě na mozek mají blahodárný vliv – řeč je o vlašských ořechách. O tom, že jsou dobré pro naše tělo i duši, věděli už naši prapředkové.

„Vlašské ořechy jsou důležitým doplňkem našeho jídelníčku. Díky velkému obsahu vitamínů skupiny B pomáhají vlašské ořechy posilovat činnost našeho nervového systému, ale jsou vhodné i pro kůži a funkci našich vnitřních orgánů,“ upozorňuje bylinkářka Dana Stříbrná. „Ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu tzv. škodlivého cholesterolu v krvi, jsou tedy dobrou prevencí cévních onemocnění a infarktů,“ dodává.

Podobně na tom jsou i plody velkého a silného stromu jírovce, neboli kaštanu. Kaštany jsou totiž dobrými vodiči energie a obsahují sílu svého otcovského stromu. „Koruna kaštanu je mohutná, proto nám ty plody dávají tolik energie,“ nedá na kaštany dopustit Dana Stříbrná. „Ideální příležitost máte v tomto období, vezměte si pár kaštanů do kapsy, jemně je mněte, krásně vám prohřejí končetiny. Budete mít pocit tepla a prokrvení.“

Kaštan nošený v kapse chrání před bolestmi, revmatismem a špatnými vlivy z okolí. Už naše babičky si vkládaly kaštany pod matraci nebo pod polštář, aby do sebe stáhly to špatné, co se za celý den nastřádalo.

Poslechněte si celé povídání o kaštanech a vlašských ořeších ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Iveta Kalátová a Český rozhlas Sever!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio