Marta Kubišová - zpěvačka

V pátek 4. září byla hostem v našem vysílání paní Marta Kubišová. Pokud jste povídání s ní neslyšeli, máte možnost to napravit...

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru, příjemné počtení!

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dnešní host a řekla bych velmi vzácný host, alespoň já si nemohou vzpomenout, že by kdy zpěvačka paní Marta Kubišová u nás byla. Hezký den a ptám se, byla jste už?

Marta Kubišová, zpěvačka: Dobrý den. No, tak to se ptáte toho pravýho, protože já si to vůbec nepamatuju.

Slávka Brádlová, moderátorka: V písničkách u nás jste ale ve vysílání opravdu hodně často, takže myslím, že posluchači budou mít dnes radost, že od vás uslyší i něco víc, než jenom písničkové texty.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, váš denní společník a dnes tady máme milého hosta ve vysílání, zpěvačku Martu Kubišovou. To už jsem jednou řekla, ale možná, že jsem měla začít u těch zvířátek. Tak uděláme to jinak, když vám dneska někdo nabídne charitativní koncert třeba pro nějaký zvířecí útulek, anebo koncert, který by byl přehlídkou vašeho životního díla, po čem byste sáhla raději?

Marta Kubišová, zpěvačka: No, tak to já nevím, já bych se snažila prostě sáhnout po obojím, leč muselo by se to prostě nějak termínově a časově srovnat za sebe.

Slávka Brádlová, moderátorka: A to je docela dobrá myšlenka, takže pokud by termíny vyhovovaly, brala byste obojí, ale pojďme přeci jenom k písničkám, protože ty písničky, které vy jste zpívala, ty mají prostě pro pamětníky kouzlo, protože evokují nějakou dobu, nějaké emoce a mne by zajímalo, jestli třeba písničku Modlitba pro Martu v tom roce 68, 69 jste zpívala jinak, než třeba 89 a než třeba teď 2009?

Marta Kubišová, zpěvačka: Určitě, určitě ji zpívám jinak, ale vždycky shledávám, že ten text je bohužel teda aktuální.

Slávka Brádlová, moderátorka: To není zrovna veselé zjištění.

Marta Kubišová, zpěvačka: Není.

Slávka Brádlová, moderátorka: A když už jsme u písniček, tak pojďme k autorům, protože je to veliké štěstí, když se interpret potká s člověkem, jak se říká, na jedné vlně, takže pak se vám ty texty možná zpívají trochu líp, protože se do nich dobře vcítíte, protože ten autor vám třeba rozuměl, nebo, jak říkám, sedli jste si, jste na jedné vlně. Koho byste si tak pochválila?

Marta Kubišová, zpěvačka: No, tak první, ti autoři z první mojí kariéry, to znamená ta do ledna roku 70, tak ti většinou teda už nejsou mezi námi a ti z tý druhý, vlastně taky je to trošku prořídlý. Tak pro mně psal výborně tedy Bohuslav Ondráček, texty psali Petr Rada, ten napsal text k tý Modlitbě, a pak ještě pro mne pár písniček otextoval, ale jinak to byl Pavel Vrba, Ivo Fišer, ten není mezi námi, Zdeněk Borovec není mezi námi, Karel Svoboda jako skladatel taky v první kariéře pro mne dost psal, není mezi námi, no, prostě to je přehlídka opravdu smutnejch jmen.

Slávka Brádlová, moderátorka: Na druhou stranu jsou to jména tak kvalitní, že ty písničky žijí dodnes a mají na to plné právo.

Marta Kubišová, zpěvačka: Ano, teď pro mne třeba psal ... vlastně zapomněla jsem jmenovat Honzu Schneidera, kterej samozřejmě žije tedy, žije v Třeboni a napsal pro mne před asi dvěma nebo třema lety takový postsametový, říká tomu básně, asi padesát básní a já jsem si z toho 17 jich nechala zhudebnit a byl z toho pořad Vítej, lásko má. Ale teď už ho nehraju, protože pořadatelé, pokud tam není Hej Jude, není tam Modlitba a tak, tak si samozřejmě radši objednají recitál Já jsem já.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak o recitálu Já jsem já bychom si dneska taky mohli ještě něco říci, ale myslím si, že je taky načase dát si písničku.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Společnost vám dělá Český rozhlas Sever, společnost vám dělá Marta Kubišová a její písničky, a to je, myslím, dobrá společnost. Ale sama jste, paní Marto, vzpomněla na pořad Já jsem já. To je titulek, který mnohé říká, ale zase pro člověka, který vás nezná, i když, pravda, takového si těžko u nás představit, tak je možná trochu zavádějící. Tak jsou to písničky, které znamenaly nějaké mezníky ve vašem životě, nebo je to životní příběh jako takový?

Marta Kubišová, zpěvačka: Tak recitál Já jsem já v Divadle Ungelt měl být původně uveden k mým šedesátinám, tak ho dramaturgicky dával dohromady Petr Malásek. Měl být uveden napřed v televizi a posléze, když televize nám zjevila, že tedy na to nemá peníze, tak jsem říkala, dobrý, osmdesátiny jsou taky dobrý narozeniny, tak do tý doby se seberete nějak finančně a uděláme ten recitál jinej. A tenhleten jsme si nechali jako na zájezdy a na účinkování v Divadle Ungelt s Petrem a on to tak šikovně poskládal, že tam dal především teda takový ty stěžejní hity, který jsem měla v tý první kariéře do toho roku 70, a potom jsme tam ještě k tomu prostě přimontovali ty novější věci, který už jsou z tý druhý kariéry. Takže tam třeba zazní taky Nechci být ta druhá, což je písnička, kterou pro mne Petr napsal jako entrée do Divadla Ungelt v roce 97.

Slávka Brádlová, moderátorka: Divadlo Ungelt, zdá se, teď k vašemu životu patří hodně, ať už dík osobě Milana Heina, s kterým jste navázala moc hezké přátelství, nebojím se tohohle velkého slova, tak třeba tím pořadem Letní scéna v Ungeltu a když jsem se dívala na letošní program, no, tak to je tedy hezky hvězdné nebe.

Marta Kubišová, zpěvačka: To je dobrý, no, to je každým rokem. Já myslím, že teď už je to čtvrtým nebo pátým rokem, tedy Hein tvrdí, že je to pátým a já tvrdím, že je to čtvrtým, asi se mně ta první sezóna nějak vypařila z hlavy, protože to ještě tam nebylo jako zastíněný jeviště, nedávaly se tam pláštěnky v případě deště, teď se tam dávají a můžou si je lidi odnést. Prostě teď už to tam máme takový komfortní, musím říct.

Slávka Brádlová, moderátorka: Podle skladby těch hostů, ať už Věra Špinarová, Václav Neckář nebo Hana Hegerová, tak konkurence se nebojíte.

Marta Kubišová, zpěvačka: Ne, ještě je tam Yvonne Přenosilová, ta bude společně s Vaškem a dvakrát je tam Hana Hegerová, jednou je tam Petra Janů, Věra Špinarová, a pak je tam ještě Schmitzer.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak Jiří Schmitzer a jeho písničky, to je taky zážitek. Docela bych byla zvědavá na tohle představení, jak vy dva budete na jevišti si konvenovat, anebo to je otázka jakoby moje vystoupení a můj host?

Marta Kubišová, zpěvačka: No, moje vystoupení a můj host a hlavně to celý moderuje Milan Hein, kterej právě s tím Jiřím Schmitzerem už strašně dlouhou dobu, myslím si, že od samýho začátku spolu spolupracujou. Ten Jiří Schmitzer patří ke kmenovým hercům Divadla Ungelt.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Tím hostem je dnes ve vysílání Českého rozhlasu Sever zpěvačka Marta Kubišová. K jejímu jménu patří i ta zvířátka. Omlouvám se za ten zdrobnělý tvar, ale chci tím vyjádřit určitý vztah a mě by zajímalo, kdy vy jste si definitivně vyřešila tu otázku, jestli pes nebo kočka? Protože vím, že obojí.

Marta Kubišová, zpěvačka: No, tak tu jsem si vyřešila definitivně na Vysočině ještě v dobách hluboké totality, kde jsem neměla možnost jinou, než svoje pražský pudlíky prostě přivézt na vesnici a tam začala taková výuka, protože ti moji pudlíci vůbec v životě neviděli kočku, takže když já jsem tam zdědila takovou asi 15letou mámu Mindu a k ní teda byl, jak on se jmenoval, Macinky, tak Macinky byl takový kotě, kterýmu už mohlo bejt tak rok a půl, ale on byl jako šlupka, jo, on byl takovej úplně slisovanej, placatej, nohatej a dost teda svůj takovej. No, ale já jsem řekla těm babičkám, od kterých jsme tu chalupu koupili: "Nebojte se, já to prostě zvládnu." No, tak tejden se pudli učili šplhat prostě na parapet zvenku i zevnitř, dělali tělocvik a u toho hrozně vrčeli a štěkali, takže ty kočky byly malinko takový ... bály se, no a pak jednou ta mamča Minda skočila a toho černýho pudlíka prostě vzala po nosánku, no a já se mezitím domluvila s exmanželem, tehdy tedy manželem, že jakmile oni začnou štěkat, že po nich skočíme a takhle jemně s nima zaklepeme. No, což jsem udělala, prostě s tím bílým pudlíkem jsem zaklepala, no a kluci si říkali, no, tak tady to asi nebude tak jako jednoduchý pořád je strašit ty kočky. Oni je měli za vetřelce, přitom ty kočky tam byly doma a my jsme byli vetřelci vlastně. No a tak to skončilo dobře, až na to, že potom ten Macinky, když byl tak tříletej, tak tehdy to vůbec nebylo jaksi myslitelný jako kastrovat vesnickýho kocoura, ale protože exmanžel pravil, že honí koťata, takže ho teda zabije, tak když jsem to viděla, že jako po něm opravdu jde, tak jsem si objednala z Havlíčkova Brodu veterináře, no a na tom statku jsme prostě chudáka Macinky prostě připravili tedy o mužství, no, ale on byl opravdu sladkej, zlatej kocour to byl, byl tam se mnou celou dobu vlastně, a pak ještě, když jsem to musela prodat, protože tam začalo strašlivě téct ... ono to mělo totiž šindelovou střechu a tehdy šindel byl naprosto nedostupnej a tak potom mi vypočítali, že by na to dali tedy hliníkovou střechu, ale ona měla stát 43 tisíc v tom nejlepším případě. No, kde já bych vzala jako referentka zásobování 43 tisíc, no, tak jsem to musela prodat, no a prodala jsem to dobrýmu majiteli, jenomže ten, protože byl z Jihlavy a dojížděl tam, tak neměl toho Macinky jaksi pořád na očích, no a asi mu něco přejelo nožičky. On mi to potom hned volal, což bylo hrozně smutný. Takže toho jsem nemohla vzít do Prahy, protože kočky, který jsou takový léta naučený žít venku..., on sice chodil do chalupy a byl velice čistnotnej a všechno, ale prostě ten by si ve velkoměstě a hlavně jenom v bytě nezvykl. Tak jsem ho nechala tomu novýmu majiteli, no a on skončil právě takhle špatně, že měl nožičky rozdrcený, no.

Slávka Brádlová, moderátorka: To už jsou ty smutné osudy, ale jinak myslím, že vašim kočkám, kocourům a psům, že se dařilo vždycky dobře. Ale abychom ty pejsky tak neobešli, tak vy máte teď psa, jehož rasa se jmenuje azavak. Já se přiznám, že jsem to slyšela poprvé ve spojení s vámi, viděla jsem fotografie, vypadá to nesmírně vznešeně, ušlechtile a mne by zajímalo, co takové zvíře vůbec žere?

Marta Kubišová, zpěvačka: No, žere úplně normálně jako všechny ostatní psi, žere granule a hlavně od tří let, teď jí už bude skoro osm v říjnu, ale žere teďko "lightky" od tří let, protože ona má špatnou funkci štítný žlázy, takže ona je na Eutiroxu, tak jako jsou prostě lidi na Eutiroxu, tak ona je taky. Veterinář mne ubezpečil, že to tedy nemá vliv na délku jejího života, takže snad ji teda vypiplám, doufám, taky dost dlouho, protože pudly jsem měla hrozně dlouho, pudly jsem měla 17 a 18 let, takže vždycky, když se mně lidi ptali a říkali: "Paní Kubišová, jak to děláte? Co jim dáváte?" Já jsem říkala: "Normálně jim dávám jíst, ale víte, to je láskou." To jsem každýmu říkala, tak doufám, že to bude i s Ganiet takhle stejně.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, ale vraťme se k vaší práci. To léto se nám překulí velice rychle, proběhne podzim a už se bude přemýšlet o adventních koncertech a co třeba plány nějaké delší? Co třeba nějaké album, ať už výběr nebo něco nového?

Marta Kubišová, zpěvačka: No, tak Supraphon mne ujistil, že to DVD, který přišlo v září loni do prodeje, že nebude jediný, že mají ještě tolik materiálu, že udělají i další DVD, takže já myslím, buď v příštím, anebo nejpozději přespříštím rokem, protože ono se velmi dobře k údivu všech tedy začalo prodávat, takže si myslím, že to bude jeden z plánů, který můžu ohlásit, a potom jsme chtěli s Petrem Maláskem a jeho orchestrem anebo Karel Štolba, který také je mým pianistou, tak Karel Štolba by musel taky honem dát nějakou partičku dohromady a že bysme udělali úplně takovej recitál, kde by byly jednak samozřejmě ty věci, který lidi by mně teda neodpustili, a potom by tam byly věci, který jsem si chtěla zazpívat, ale ještě k tomu nedošlo. Takže to máme v plánu, ovšem jestli se to podaří teď, letos, anebo jestli to bude až po těch adventních koncertech, tak to skutečně nevím.

Slávka Brádlová, moderátorka: Vidíte, jak je svět malý. Karel Štolba je syn Pavla Štolby, a to byl hudební redaktor našeho severočeského rozhlasu. Mimochodem, to DVD první, o kterém jste mluvila, Příběh, ten už je přece zlatý, takže se prodává asi opravdu dobře. Supraphon ví, co dělá!

Marta Kubišová, zpěvačka: Ba dokonce prej platinovej, ale není na to čas.

Slávka Brádlová, moderátorka: Není moc času se kochat úspěchy, je spíš čas plánovat, koukat ještě do budoucnosti. Paní Marto, moc děkuju za váš čas, za zajímavé vyprávění, přeju vám pevné zdraví, ať se vám daří, no a někdy v Českém rozhlase Sever zase na slyšenou, minimálně u těch písniček.

Marta Kubišová, zpěvačka: Děkuji a na slyšenou a zdravím všechny vaše posluchače.

Spustit audio