Máta z pole s citrónem jako osvěžující nápoj? „Nedělejte to!“ varuje bylinkář

20. červenec 2017

Dáváte si do vody čerstvou mátu? Dobře děláte. Bylinné nápoje jsou osvěžující a zdravé. Tedy pokud je pijete s mírou a připravujete tak, abyste z bylin dostali to nejlepší. „Čaje z čerstvých bylinek se musí louhovat déle než ze sušených. Látky, které z nich chceme dostat, jsou uzavřené v živých buňkách a jejich uvolnění trvá déle,“ říká bylinkář Jiří Roth.

Pokud v horkých dnech nemáte chuť na teplý čaj, připravte si studený nápoj. Bylinky nakrájejte, natrhejte, nebo je rozdrťte koktejlovými drtítky. Jen tak se z nich chuť, vitamíny a antioxinadty dostanou ven. „Dejte tomu alespoň dvacet minut, až pak bude voda obsahovat látky, které jste z bylinek chtěli dostat,“ vysvětluje Roth.

Používat můžete mátu, meduňku, levanduli, yzop ale i bazalku. Vodu ozvláštní i nakrájená okurka nebo jakékoli letní ovoce.

Pokud máte bylinky ze zahrádky, není co řešit. Pokud je nasbíráte na louce, na poli nebo někde u silnice, buďte opatrní.

„Máta je vlastně plevel a roste všude. Pokud si přinesete z hnojeného pole nebo z příkopu u cesty bude obsahovat i spoustu chemikálií a těžkých kovů, které určitě konzumovat nechcete. Do vody se vyloučí, pokud k mátě přidáte oblíbený citrón nebo limetku,“ varuje bylinkář.

Litr mátového čaje denně už nemusí být pro někoho zdravý

U máty si také hlídejte zkonzumované množství. Litr čaje nebo studeného výluhu denně už by pro váš organismus mohl být moc. „Všeho s mírou. Když budete používat selský rozum, nic se vám nestane,“ říká Roth.

Pokud si sílu, chuť a vůni bylinek chcete uchovat na zimu, připravte si sirup. Bylinky naložte do čisté vody na čtyřiadvacet hodin, pak sceďte, přidejte cukr, třtinový cukr nebo melasu a vařte do zhoustnutí. Sirup může sloužit jako koncentrát při přípravě nápojů, nebo jako léčivý preparát.

„Třeba sirup z jitrocele. A nemusí to být jen jitrocel kopinatý, ale klidně i ten s kulatými listy, který na zahrádkách likvidujeme jako nežádoucí plevel. Jitrocelový sirup nám v období viróz pomáhá proti zahlenění,“ radí bylinkář Jiří Roth.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.