Máta z pole s citrónem jako osvěžující nápoj? „Nedělejte to!“ varuje bylinkář

Med, citrón a máta. Základní suroviny pro osvěžující letní nápoj. Ale pozor, ne vždy tomu tak je! - Foto: onefox Pixabay

Med, citrón a máta. Základní suroviny pro osvěžující letní nápoj. Ale pozor, ne vždy tomu tak je!Foto: onefox Pixabay

Dáváte si do vody čerstvou mátu? Dobře děláte. Bylinné nápoje jsou osvěžující a zdravé. Tedy pokud je pijete s mírou a připravujete tak, abyste z bylin dostali to nejlepší. „Čaje z čerstvých bylinek se musí louhovat déle než ze sušených. Látky, které z nich chceme dostat, jsou uzavřené v živých buňkách a jejich uvolnění trvá déle,“ říká bylinkář Jiří Roth.

Pokud v horkých dnech nemáte chuť na teplý čaj, připravte si studený nápoj. Bylinky nakrájejte, natrhejte, nebo je rozdrťte koktejlovými drtítky. Jen tak se z nich chuť, vitamíny a antioxinadty dostanou ven. „Dejte tomu alespoň dvacet minut, až pak bude voda obsahovat látky, které jste z bylinek chtěli dostat,“ vysvětluje Roth. 

Používat můžete mátu, meduňku, levanduli, yzop ale i bazalku. Vodu ozvláštní i nakrájená okurka nebo jakékoli letní ovoce. 

Pokud máte bylinky ze zahrádky, není co řešit. Pokud je nasbíráte na louce, na poli nebo někde u silnice, buďte opatrní. 

„Máta je vlastně plevel a roste všude. Pokud si přinesete z hnojeného pole nebo z příkopu u cesty bude obsahovat i spoustu chemikálií a těžkých kovů, které určitě konzumovat nechcete. Do vody se vyloučí, pokud k mátě přidáte oblíbený citrón nebo limetku,“ varuje bylinkář. 

Litr mátového čaje denně už nemusí být pro někoho zdravý 

U máty si také hlídejte zkonzumované množství. Litr čaje nebo studeného výluhu denně už by pro váš organismus mohl být moc. „Všeho s mírou. Když budete používat selský rozum, nic se vám nestane,“ říká Roth. 

Pokud si sílu, chuť a vůni bylinek chcete uchovat na zimu, připravte si sirup. Bylinky naložte do čisté vody na čtyřiadvacet hodin, pak sceďte, přidejte cukr, třtinový cukr nebo melasu a vařte do zhoustnutí. Sirup může sloužit jako koncentrát při přípravě nápojů, nebo jako léčivý preparát. 

„Třeba sirup z jitrocele. A nemusí to být jen jitrocel kopinatý, ale klidně i ten s kulatými listy, který na zahrádkách likvidujeme jako nežádoucí plevel. Jitrocelový sirup nám v období viróz pomáhá proti zahlenění,“ radí bylinkář Jiří Roth. 

Autor:  Lenka Šobová
Pořad: Host Dopoledního expresu  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: pondělí-pátek 11:30  |  Délka pořadu: 25 minut  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Ústecký kraj
  Srážky: přeháňky, I/7 Krásná Lípa
  Srážky: přeháňky, D8-92,0
  Srážky: přeháňky, D8-91,7

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace