Máte alergii na jarní pyly? Vyvarujte se konzumace jablek

Na alergická onemocnění mají nezanedbatelný vliv i některé potraviny. Proto je důležité vědět o zkřížených alergiích mezi potravinami a pyly. Zdravotní stav můžeme zlepšit i tím, že určité věci vyřadíme z jídelníčku – a nejsou to pouze jablka. Kombinací potravin a různých alergií je mnohem víc…

„Jde o takzvanou zkříženou alergii, kdy některé potraviny a látky v přírodě – teď na jaře jde o pyly z rostlin – mají velice podobný, nebo téměř stejný alergenní protein,“ vysvětluje homeopatka Mirka Slámová z Jablonce nad Nisou a pokračuje: „Tyto látky společně s rostlinami tvoří právě alergické reakce.“

Jedním z nejznámějších alergenů jsou pyly břízy. Pokud na ně trpíte, měli byste se vyvarovat konzumace jablek. „Velice známá je souvislost alergie na pyly břízy a jablka, nebo mrkev s pelyňkem,“ říká Mirka Slámová.

Alergikové už mají většinou "vychytané", jestli jablka nesmějí jíst vůbec, nebo konzumaci některých odrůd snášejí dobře

Takových kombinací je nespočet, ale přece existuje způsob, jak to udělat, abyste se nemuseli vzdávat jablek v jídelníčku. „Je dobré tyto potraviny alespoň tepelně zpracovat, například z jablek si udělat kompot, který už nevadí,“ radí Mirka Slámová.

Trpíte alergií na trávu? Pozor na obilniny, pažitku nebo hrášek

Při alergiích na trávy je nutné vyvarovat se rajčat, hrášku, obilnin, sóji nebo pažitky. Pokud jste alergičtí na pelyněk, je zase velmi důležité nepoužívat kořenicí směsi, ve kterých se pelyněk používá velmi často pro zvýraznění chuti.

Zdravotní potíže mohou nastat i po konzumaci celeru, mrkve, papriky, petržele, medu nebo heřmánku.

Mirka Slámová

Ačkoliv se to nezdá, uvedená opatření mohou pomoci z toho důvodu, že množství alergenů, které se do organismu dostávají dýchacími cestami, není násobeno ještě jejich požitím, což znamená, že alergická reakce je mnohem menší.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru moderátorky Ivety Kalátové s homeopatkou Mirkou Slámovou a dozvíte se třeba i to, jestli je možné provádět jarní detox organismu bylinkami v kombinaci s homeopatiky.

Pohodový poslech a dobrou náladu vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio