Mimice v Dalmácii - to je moře s delfíny i hory s leteckými výhledy

3. červenec 2015

„Kde jsou sardinky, tam jsou delfíni,“ prohlásil kapitán Ronko, který nás, nedůvěřivé, vezl na své motorové bárce z Mimice na ostrov Brač. Viděli jsme je sice až večer z balkonu, ale byl to zážitek - pozorovat, jak hejno vesele vyskakuje nad hladinu. Sardinky jsme jim nechali a v rodinné hospůdce si pochutnali na čerstvých makrelách na grilu s místním bílým vínem a bílým chlebem pokapaným olivovým olejem.

Mimice je vesnička jižně od Splitu a Omiše. Za zády jí ční bílé skalnaté vrcholy pohoří Biokovo a před sebou má tyrkysové moře a ostrov Brač. Rackové poletují okolo, loví rybky a my si užíváme slunných dnů a teplé vody na oblázkové plážičce, na které jsme téměř sami. Nevadí ani 180 schodů z apartmánu k vodě.

Poprvé si zkouším šnorchl a ocitám se v „akváriu“, v podmořském světě barevných rybek. V bufetu je prázdno, a tak si dopřáváme skvěle vychlazené chorvatské pivko. Vesnické červené víno a ořechovice jsou také slušné kvality. Na výšlap na hory si je ale nebereme.

Vyrážíme ráno v šest, než začne pražit slunce. Naším cílem je poutní místo - kaplička sv. Vid ve výšce 639 m. n. m. Chodníček na hřeben je "cikycaky", jak říkají místní - perfektně udržovaný a značený jejich červenými kroužky s bílým středem. Výhledy na moře, vesnice, ostrovy i rozsáhlé pohoří Biokovo jsou letecké, naprosto úchvatné.

Obávaného růžového smrtelně jedovatého hada jsme naštěstí nepotkali. Však jsme taky pořádně dupali a dívali se pod nohy. Po cestě ani živáčka. Ale tomu jsme v Chorvatsku celkem přivyklí.

Pláž v Mimice

Krásný výlet jsme si dopřáli po moři na lodi kapitána Ronka. Pluli jsme k ostrovu Brač, nejdříve k lomu na bílý mramor, který byl použit třeba i při stavbě Bílého domu ve Washingtonu.

V zátoce se jako kouzlem vynořilo městečko Pučišča - bílý mramor, kam se podíváš. Z drceného bílého mramoru byla dokonce městská pláž. Mají tu kamenickou školu a v přístavu stánky se suvenýry. Náušnice, náhrdelníky, náramky, prsteny, krabičky, misky, svícny, magnetky - všechno z bílého mramoru. Takovému suvenýru žádný turista neodolá.

Mimice je tak trochu zapadákov. Pokud ale hledáte přírodu a klid a máte čas před 15. červnem, kdy začínají v Chorvatsku prázdniny, pak sem rozhodně zamiřte!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.