Miroslav Oros - držitel světového rekordu na motorovém padáku

8. červenec 2011

V pátek byl naším hostem Ústečan Miroslav Oros, držitel nového světového rekordu na motorovém padáku. Za 90 dní na něm uletěl 9000 kilometrů! Jeho akce měla nejen sportovní, ale taky charitativní rozměr. Cestou totiž navštěvoval děti v dětských domovech a mluvil s nimi o uskutečnění svého snu. Poslechněte si celý rozhovor v přiloženém audiozáznamu!

Pohodu při poslechu vám přeje Český rozhlas Sever.

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever a ohlášený host už je tady. Miroslav Oros sedí naproti mně. Nemohu říci, že přiletěl, přišel po svých, hezký den.

 

Miroslav Oros: Dobré dopoledne.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Já vím, že v rozhlase se nemá říkat mnoho čísel najednou, ale neodpustím si začít právě u nich. Takže 111, 111 startů, 193 hodin a 9132 kilometrů, taková je sportovní hodnota vašeho výkonu a na vás je ten výkon dnes představit. Třeba i z jiného úhlu pohledu. Tak o co vlastně šlo? Řeknu ještě jedno heslo: XCzech.

 

Miroslav Oros: Já jsem se snažil a povedlo se to za 90 dnů uletět přes 9 tisíc kilometrů na motorovém padákovém kluzáku. To je takový hadr zneužitý k létání vrtuli motorovou, s motorem na zádech. A podařilo se to. Překonal jsem tak 2 roky starý rekord Kanaďana Benjamina Jordana.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak můžeme říci dokonce, že jste ho překonal i ve dnech, protože těch 9 tisíc kilometrů jste přesáhl už v 89. dnu.

 

Miroslav Oros: Ono vlastně bylo potřeba se vypořádávat s nepřízní počasí. Takže vyšlo to tak tak, ale i těch 89 dnů bylo dobrých, že už nebo možná až ten 89. den se podařilo těch 9 tisíc překonat. On ten rekord předtím měl hodnotu 8008 kilometrů.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže i tak jste přesáhl bohatě. No, kolegyně tady nanesla myšlenku, jestli já bych se na motorovém kluzáku mohla vydat do Austrálie. Tak to by asi nešlo, jaká je doletová vzdálenost maximální, máte to vyzkoušené?

 

Miroslav Oros: Tak to, na čem jsem letěl já, to letí asi 40 až 45 kilometrů v hodině rychlostí a vydrží to ve vzduchu asi 4 hodiny. Takže ta Austrálie by asi byla přece jenom trošičku z ruky.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak samozřejmě máme tady už i dotazy posluchačů. Takže po písničce se budeme věnovat jim a samozřejmě i tomu dalšímu úhlu pohledu na celý projekt XCzech.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, Marie Rottrová a Muž číslo 1. Tak v tuto chvíli je ve vysílání naší stanice mužem číslo jedna náš host Miroslav Oros, který vymyslel, vykonal, jak bych to tak řekla nejpřesněji, zajímavý projekt s názvem XCzech. Bohužel v tom rozhlase zkusíme vyložit to logo tak, jak vypadá a k čemu vlastně celá ta akce sloužila?

 

Miroslav Oros: Tak název XCzech má několik významů. Já jsem letěl na krosně, tomu se krosna lidově. XCzech, anglicky křížem krážem po Česku. XC je zkratka mezinárodní pro dálkové přelety Crosscountry a crossczech je taky takový faul, sice jinak psáno, z hokeje a ten projekt sloužil taky k tomu, abysme malilinko faulovali nebo pošťouchli veřejnost, aby se třeba zamyslela nad tím, nad čím je třeba se někdy zamyslet.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a to je ten další úhel pohledu na celý projekt XCzech, protože vy jste, no, nemohu říci, že namaloval trasu, ale vymyslel místa, nad kterými chcete letět.

 

Miroslav Oros: Já už se od roku 2006 asi snažím podporovat sport dětí v dětských domovech. Spolupracuji v této oblasti s nadací Táta a máma, která byla partnerem i tohoto projektu. A já jsem těch 9 tisíc kilometrů, protože ono nalétat 9 tisíc kilometrů po Česku, to skutečně letíte všude sedmkrát, osmkrát, tak já jsem si tu trať vytyčil 150 českými dětskými domovy, nad kterými jsem přeletěl, zamával dětem a ve 20 z těch dětských... ve 20 z nich jsem se i zastavil na besedu.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Já jsem se dívala schválně na web na mapku těch dětských domovů a přiznám, že v první chvíli jsem ani nedocenila ten váš sportovní výkon. Spíš mě překvapilo a vlastně nepříjemně, kolik těch dětských domovů je.

 

Miroslav Oros: Celkem jich je v České republice více než 180 a žije v nich bez biologických rodičů více než 8 tisíc dětí.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: A to je ta věc, na kterou chcete upozornit a kterou byste rád pomohl nějakým způsobem řešit. Jak?

 

Miroslav Oros: Já jsem pořád ještě hodně mladý člověk s ne úplně vyhraněnými názory. Já se pořád tu problematiku snažím pochopit. A takhle, určitě všichni víme, že rodina je důležitá. Já musím veřejnosti říct, že v těch dětských domovech to vypadá dobře, děti se tam mají dobře. Všude, kde jsme se zastavili, tak to bylo prima. Ale rodina je rodina. Takže maličko možná bychom se zamysleli, jak vymyslet tu náhradní péči, jak každý z nás by třeba mohl nějakému tomu děcku pomoct. To je asi to. Já tady nechci dělat žádná prohlášení nebo prostě dělat nějaký...

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Velká slova.

 

Miroslav Oros: ... nějaký program, ale to zamyšlení stačí.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: A možná že jeden každý z nás může trošku nějakým způsobem pomoci. Tak a máme tady dotazy posluchačů, tak pojďme k nim. První spíš z toho technického oboru. Na jaké palivo kluzák létá a jak jste to řešil s tankováním?

 

Miroslav Oros: Ten motor je dvoutaktní jednoválec o objemu 200 kubických centimetrů, takže to létá na Natural, na benzín míchaný s olejem. Tankování jsem řešil tím, že mně po celou dobu doprovázel doprovodný tým po zemi a ten měl za úkol mít s sebou 20, 30 litrů paliva neustále.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Kolik se vlastně dá najednou natankovat, o kolik jste pak těžší?

 

Miroslav Oros: Kapacita nádrže je 14 litrů a vydrží to na 3 až 4 hodiny, což je tak i to maximum, co se dá vydržet fyzicky ve vzduchu.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No, a co se trasy týká, ta byla dána tím, kde leží dětské domovy. Ale taky tak trochu nebo někdy i hodně tím, jaké bylo počasí. Tak o tom zase po písničce.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever a našeho dnešního hosta Miroslava Orose, který vypravuje o projektu XCzech, čili o přeletu České republiky nebo o několikadílném přelétávání České republiky pokud možno nad dětskými domovy. No, a já samozřejmě, když jsme se domlouvali o natáčení ještě před tím, než projekt vypukl, tak mě trošku překvapilo, že vlastně nevíte, kdy který den budete. Tak jakou potom mělo cenu vymezovat nějakou trasu a dostal jste se tedy nad ty dětské domovy, kam jste chtěl?

 

Miroslav Oros: My jsme měli pro to, aby ten rekord byl Guinessovou knihou rekordů uznán, deklarováno 150 takzvaných otočných bodů. To bylo těch 150 dětských domovů, které jsme museli za 90 dnů přeletět. Mluvím v množném čísle, protože ten projekt je dílo i toho doprovodného týmu. Takže já budu mluvit v množném čísle. A takže 150 otočných bodů. A my jsme nevěděli, nestanovovali jsme si dopředu trasu, ale všechno bylo limitováno závisle na počasí, protože jsem se snažil létat pokud možno po větru a nenechat se tím větrat zafouknout někam, odkud bych se potom proti větru už nedostal. Takže proto jsme nikdy nevěděli, kde budeme za týden. Určitě možná mlhavě, kde budeme pozítří, jsme věděli.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Jak už jsme řekli, těch dětských domovů je opravdu hodně. I tady u nás na severu Čech, ať už v kraji Ústeckém nebo Libereckém. Lipová, Krásná Lípa, Krompach, Větrov, Česká Kamenice, Jablonec, Semily, Ústí nad Labem, Krupka, Litoměřice, Most, Chomutov, mohla bych ještě docela dlouho pokračovat, jsou to 2 desítky. Tak Hanka se ptá, jestli v začátcích, než jste se do toho létání pustil, jestli jste neměl strach z výšky a jak se vám jeví svět shora?

 

Miroslav Oros: Strach z výšky nebo takový zdravý respekt je takovou pojistkou, že člověk ty věci dělá bezpečně. To byl taky jeden z cílů dokázat, že i při takovém extrémním zápřahu, kdy člověk uletí za 3 měsíce to, co jiný běžný pilot třeba za 5 let, to tak, tak že se to dá dělat ve zdraví. Takže zdravej respekt. Mám strach z výšek, když třeba jdu tady v Ústí přes železniční most, tak se cítím nejistý, ale potom když jste třeba 500 metrů nad zemí, tak už se nebojíte, výška znamená bezpečí. Tam je hodně času na to řešit případné krizové momenty.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to je úhel pohledu, který mě nenapadl.

 

Miroslav Oros: Výška znamená bezpečí. Tam je prostě dost času, než ten náraz případný by přišel.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Kolik sekund?

 

Miroslav Oros: To se, to se nedá, to se nedá říct. Vždycky dost na to, aby člověk ještě použil nějakou variantu B, záložní padák a podobně. Prostě všechno tohle to, ten létající prostředek má. A jak vypadá svět z výšky, vypadá nádherně, až na několik míst v České republice, třeba tady hnědouhelná pánev nebo to Ostravsko, to je trošku deprimující pohled. Ale hodně věcí z té výšky není vidět. Takových těch, ten nepořádek a to se, to se schová. Vypadá to prostě, ta Česká republika vypadá z té výšky hodně pěkně.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: No, děti z dětských domovů se podíleli velmi aktivně na tomhle projektu. Takže pro vás vytvářely různé obrazce. Dívala jsem se na web a bylo to moc pěkné. Mělo to i vtip. Takže určitě si s tím musely dát práci.

 

Miroslav Oros: My jsme se snažili nejenom dětem povídat o tom, že má smysl si dávat nějaký cíl a demonstrovat to na tom letu, že je potřeba, když prší, tak se soustředit na ten den, kdy vyjde sluníčko, jít si za svým cílem dál. Ale i aktivně zapojit. A tím i pomoct trošičku k propagaci toho projektu a ke shánění těch sponzorů. Takže děcka v dětských domovech nám připravovala, vždycky si musela vymyslet nějaký obrazec ze svých, který vytvořily ze svých postav. A já protože se věnuju fotografii a filmovému dokumentu profesionálně, tak jsem to z toho vzduchu fotografoval a točil. A je to hodně, vznikly hodně krásný obrázky.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Hodně krásné obrázky a samozřejmě to mohou i posluchači vidět.

 

Miroslav Oros: Tak máme web, na který nám bylo ctí, že se během třech měsíců podívalo více než 2 miliony lidí.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Velká tlačenice.

 

Miroslav Oros: Velká tlačenice. Ten web to snese. V rádiu možná zase těžko interpretovatelná adresa, ale těch adres je několik, třeba www.napadakukolemceska.cz nebo www.xczech.cz nebo www.9000za90.cz.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak řekl jste tři adresy, já poradím možná cestu jednoduší. Když zadáte do vyhledávače jméno Miroslav Oros, psáno jak slyšíte, dostanete se i na tyto stránky.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak slyšeli jste něco málo o plánech, písničkových plánech Nadi Urbánkové a s naším hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever Miroslavem Orosem je čas podívat se na plány jeho. Tak co dál, projekt se podařilo uskutečnit, rekord byl překonán. Řekla bych o velikou hodnotu. Čekáte na zápis do Guinessovy knihy rekordů. Čekáte něco dalšího?

 

Miroslav Oros: Tak teď trošičku odpočinek, trošičku pořešit i takovou tu civilní práci, je potřeba vydělávat nějaké peníze i pro rodinu, pověnovat se samozřejmě rodince. A plány, projekt byl, měl velký úspěch, takže je zájem o to, abychom připravili film. S jeho demosnímkem už jsme vyhráli velký festival outdoorových filmů v Německu v Ballenstedtu. Přes prázdniny bych chtěl napsat takovou knížku. Měla by být nějaká výstava fotografií a v září bychom chtěli udělat, v září, v říjnu takový spanilý let po zapojených dětských domovech. A tam zase oslavit s dětmi a s jejich vychovateli ty, ty úspěchy naše společné.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: A připomenout vlastně to základní motto celého projektu XCzech.

 

Miroslav Oros: Že každý může jít nebo každý si může vysnít svůj vysněný cíl a když opravdu chce a udělá pro to maximum, tak ho může i dosáhnout.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: A to si myslím, že se hodí nejenom pro děti z dětských domovů, které to mají v životě na tom startu opravdu hodně těžké, ale určitě pro nás pro všechny. Tak a ještě telegraficky prosím dva dotazy. Existují kluzáky pro dva?

 

Miroslav Oros: Existují, jak bezmotorové, tak motorové. Je to tandemový paragliding. Zase když si někdo zadá do vyhledávače, tak mu vyjde spousta možností, jak se svézt na padáku ve dvou.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak navazuje dotaz, jestli je létání omezeno váhou letce? Když mohou letět dva, tak může letět 150kilový chlapík.

 

Miroslav Oros: Je to omezeno maximální vzletovou hmotností. Samozřejmě je to sportovní aktivita, takže je tam potřeba i trošku toho pohybu. Pokud někdo na to i při té hmotnosti má, tak může letět.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a to bylo poslední slovo našeho dnešního hosta Miroslava Orose. Díky za váš čas, zajímavé povídání, někdy třeba u nás zase na slyšenou. Ode mě ještě informace, že dnes cenu tedy knihu Antistresové rituály, plus tričko projektu XCzech od Miroslava Orose získává slečna Hanka. Díky a mějte se.

 

Miroslav Oros: Já vám, Slávko, děkuju mockrát za krásné dopoledne.

 

 

Spustit audio