Muzikant by si měl koncert na podiu užít především sám, říká Honza Křížek

Zpěvák, multiinstrumentalista, hudební skladatel a moderátor Honza Křížek s muzikou začal už jako malý kluk. Hudební průpravu začal doma, studium hudby pokračovalo na klasické lidové škole umění hrou na klavír a bicí nástroje. Pak si hudební vzdělání prodloužil na vojenské hudební škole Víta Nejedlého v Roudnici na Labem.

„Potom, co jsem opustil prostředí těch vojáku, vznikla kapela Walk Chock Ice, se kterou jsme prorazili a vydali tři alba. A potom, když to skončilo, tak začala éra Blue Effect, která trvala vlastně až do minulého roku,“ sumarizuje svoji dosavadní hudební kariéru Honza Křížek.

Honzovi Křížkovi právě v těchto dnech vychází nové sólové debutové album. Z přiloženého rozhovoru s Renátou Valešovou se dozvíte například, jaké bylo jeho nahrávání v malém studiu The Barn u nás na Severu Čech v Ladě u Úštěku, nebo jaké to je, když se tvoří hudba pro film a pohádky, nebo třeba to, kdo je tím nejpřísnějším kritikem.

Walk Choc Ice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.