Nepřetěžujte děti kroužky a nestrašte je školou, radí dětská psycholožka

Říká se, že první třídou končí bezstarostné dětství. Nástup do školy sice neznamená konec období her, ale přesto jde o velkou životní změnu – jak pro dítě, tak i pro samotné rodiče.

Nástup dítěte do školy je někdy přirovnáván k nástupu dospělého člověka do nového zaměstnání. Rodiče by proto neměli šetřit pochvalou za sebemenší úspěch. „Děti bychom rozhodně neměli strašit školou – jen počkej, ve škole, tam tě srovnají, to je snad to nejhorší, co by děti před zahájením školního roku měly slyšet,“ varuje dětská psycholožka Jitka Havlová.

Nesrovnávejte své dítě s úspěšnějšími

Jedním z největších prohřešků rodičů je srovnávání školních výsledků dítěte s jeho sourozenci nebo kamarády. Naopak je dobré ho podpořit a pochválit v předmětech, které mu jdou, popřípadě společně probrat látku, které váš potomek nerozumí.

K tomu nejdůležitějšímu patří s dítětem si o škole popovídat a zjistit, co se mu líbí, co ho trápí, s kým se kamarádí atd.

Pozor na „překroužkování“!

Děti potřebují i pravidelný režim a rozumný poměr mezi školními a domácími povinnostmi a volným časem pro hru. A právě volný čas je pro prvňáčky důležitý.

Rodiče by proto měli být právě při výběru zájmových kroužků pro prvňáčky rozvážní a neměli by dítka přetěžovat volnočasovými aktivitami. Pokud se dítěti téměř veškerý volný čas rozdělí mezi kroužky a přípravu do školy, může se stát, že u něj vznikne stres, se kterým si ve svém věku nedokáže poradit.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio