Nevyhazujte pozvánky na preventivní vyšetření do koše, vzkazuje MUDr. Petr Váša

Zdravotní pojišťovny budou brzy opět rozesílat pozvánky na preventivní vyšetření kvůli riziku vzniku rakoviny. „Nevyhoďte ji a nepěstujte si stresy,“ radí MUDr. Petr Váša, primář Mamocentra na Ústecké poliklinice.

Stres je totiž také jedním z rizikových faktorů vzniku rakoviny prsu. A dodržovat zdravou životosprávu tu platí stejně jako u všech dalších onemocnění.

Dnes už se ví, že vznik rakoviny prsu je často podmíněný geneticky a pokud se tedy toto onemocnění v rodině vyskytlo, je dobré být ve střehu a nezanedbávat preventivní prohlídky. „Mamografické vyšetření se doporučuje zejména ženám ve věku nad 45 let, každé dva roky,“ říká MUDr. Petr Váša a pokračuje: „Je to sice rentgenové záření, ale žádná studie jednoznačně neprokázala, že by tak došlo ke vzniku rakoviny, navíc moderní přístroje se snaží dávku záření snižovat.“

Rakovina prsu se týká i mužů!

Důležité je i samovyšetření prsů (u mladších žen nejlépe ve stejnou dobu v průběhu menstruačního cyklu) a pokud se ženě něco nezdá, měla by to konzultovat s odborným lékařem. Dnes je možné zaplatit si i základní genetické vyšetření na nejčastěji se vyskytující druhy rakoviny ženských orgánů, tedy prsů a vaječníků. Pokud touto chorobou trpěly i jiné ženy v rodině, může lékař doporučit test u klinického genetika, a ten už zdravotní pojišťovny hradí. A pozor – rakovinou prsu může onemocnět i muž, ale je to ojedinělá záležitost – jeden případ na sto takto onemocnělých žen.

Poslechněte si záznam rozhovoru moderátorky Slávky Brádlové s MUDr. Petrem Vášou a dozvíte se například, proč genetické vyšetření zdravotní pojišťovny nehradí a pro koho jsou vhodná. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio