Očkování jako zbraň proti pneumokokům. Vakcinací můžete předejít třeba zápalu plic

Novinkou od podzimu 2015 je možnost nechat se očkovat proti pneumokokům. „Jsou to bakterie, které často způsobují zápal plic, zánět mozkových blan, u dětí zánět středního ucha,“ vysvětluje MUDr. Eva Jílková ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem.

Nebezpečných pneumokoků je velká skupina a ohrožují především děti do jednoho až dvou let, starší lidi a chronicky nemocné. Očkování proti pneumokokům u dětí hradí pojišťovna, vakcinaci seniorů však hradí pojišťovna jen částečně.

Očkovací harmonogram má svá pravidla

„Nejdříve se má dát jedna vakcína a následně za půl roku druhá vakcína se širším spektrem,“ popisuje MUDr. Eva Jílková a pokračuje: „Pojišťovna hradí pouze jednu, tu, která by se měla dávat následně a měla by se přeočkovat za 5 let.“ Na první dávku se doplácí částka přibližně několik set korun.

Očkováním do boje proti klíšťatům!

Očkovat se můžete nechat také proti „nemoci klíšťat“ – klíšťové encefalitidě. „Tropické a suché léto klíšťatům nesvědčilo, také lidé tolik nechodili do lesa, proto bylo nemocných méně,“ vysvětluje Eva Jílková. Nechat se očkovat proti klíšťové encefalitidě můžete klidně už teď v únoru. Druhou dávku dostanete za měsíc a třetí za rok. Přeočkování je důležité za tři roky, pak se interval prodlužuje na pět let.


Věděli jste, že počet onemocnění klíšťovou encefalitidou byl v roce 2015 nejnižší od roku 1992?

Vyplatí se sledovat novinky ve zdravotních pojišťovnách, některé toto očkování hradí nebo na ně přispívají. Nejrizikovějšími oblastmi na severu Čech je Ústecko a Děčínsko.

MUDr. Eva Jílková

Poslechněte si záznam přiloženého rozhovoru moderátorky Evy Bucharové s MUDr. Evou Jílkovou a dozvíte se také třeba to, které město na severu Čech je jedním z nejvíce zasažených chřipkovým virem nebo jestli se můžete nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě i v průběhu letní sezóny. Ničím nerušený poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio