Od A do Z ústecké zoo: Adopce zvířat i zebří chovatelské úspěchy

Od antilop Adax až po želvy a žirafy. Nejrůznější exotická zvířata můžete obdivovat v ústecké zoologické zahradě, která se chlubí taky chovatelskými úspěchy. A krom toho připravuje pro návštěvníky řadu zajímavých akcí a soutěží.

Světovým unikátem je v ústecké zoo chov zeber, které mají své místo v zahradě už od roku 1975. „Velkou radostí bylo vloni narození čtyř hříbat u zeber Hartmannové,“ vzpomíná Věra Vrabcová, mluvčí ústecké zoologické zahrady a pokračuje: „Za tu dobu se narodilo 103 mláďat, která následně rodnou zahradu opouštějí, aby nedocházelo k příbuzenskému křížení.“

Na odvoz žirafích přírůstků do jiných zoo dohlíží koordinátor Evropského chovného programu, který zvířata rozděluje.


Na letošní jarní prázdniny – od 13. 2. 2016 – připravila ústecká ZOO opět zábavné soutěže, na děti tam za splnění úkolů čekají zajímavé odměny.

Stále funguje adopce zvířat, kdy můžete za cenu krmení na jeden rok nějaké větší či menší zvíře adoptovat. Na webu ZOO je seznam a tak se můžete dozvědět konkrétní částky – například želvu uhlířskou si za tisíc korun adoptoval Domov sociálních služeb v Meziboří.

A protože někdy jde o sumu vysokou, například adopce slona indického vyjde až na 60 tisíc korun, můžete využít i funkce patrona. Tam stačí menší částka, jen určitý podíl.

Dlouhá léta přispívají manželé zpěvačka Petra Černocká a muzikant Jiří Pracný na chov orangutanů a Petra si někdy se smíchem stěžuje, že Jiří má Ňuninku radši než vlastní manželku.

Spustit audio