Otužování provází lidstvo od nepaměti. Skočit jen tak do zamrzlého jezera ale zdravé není

Posilování imunity otužováním člověku prospívá, o tom není pochyb. Mělo by se s ním ale začít zvolna a postupně „přitvrzovat“. Proč, a jak na to, to vysvětluje alergoložka a imunoložka MUDr. Martina Grimmová.

„Představte si, že máte pokojovou kytku, a tu dáte na mráz. Může to přežít, ale nemusí… Když budete mít ale kytku neustále venku, jak jí změny teplot tolik nevadí, je na ně zvyklá. S člověkem je to podobné. Proto svým pacientům postupné otužování rozhodně doporučuji,“ konstatuje Martina Grimmová.

Kdo by chtěl s otužováním začít, měl by se na konci každého koupání osprchovat alespoň na chvíli studenou vodou. „Můžete začít postupně, od nohou… začít chodidly, pak přidat celé nohy a pokračovat výš. Můžete také v průběhu sprchování střídat teplou a studenou vodu,“ navrhuje Grimmová.

Další z možností, jak se otužovat, je začít, nejlépe na konci léta, chodit do sauny. Můžete také vyzkoušet infrasaunu – tam ale platí jiná pravidla. „V infrasauně platí jiná doporučení. Většinou se tam tolik nezpotíte, navíc tam většinou jdete jen jednou. Proto by člověk měl po ní nejdřív v klidu 20 minut relaxovat, až pak se osprchovat,“ doporučuje Grimmová.

Podle ní také Češi patří mezi národy, které si doma přetápí. „Když se podíváte na západ Evropy, tak tam lidé mají doma 20 °C. Chodí doma prostě jen o něco víc oblečeni.“

Čtěte také

Pokud chcete svému zdraví prospět, měli byste do svého životního stylu zahrnout kromě otužování i pohyb v přírodě a doma pravidelně větrat.

„Jestliže doma nevětráte, drží se vám tam vlhko, které umožňuje vznik plísní a také roztoči ho mají rádi. Proto, pokud se chcete zbavit roztočů, buďto dáte povlečení v pračce na vyvářku, nebo ho necháte vymrznout. To se také dělá s dětskými hračkami – roztoči v mrazu chcípnou,“ dodává MUDr. Martina Grimmová.

Co dělat na kašel z inverze? A proč studená zima přeje alergikům? Poslechněte si audiozáznam celého rozhovoru. Pohodu u poslechu vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio