Péče o náhradní zuby je náročnější než o ty vlastní

Na umělý chrup byste měli kromě zubního kartáčku a pasty používat i speciální zubní nit. Na čištění můstku, korunky nebo zubních implantátů, kam se běžnou nití nedostanete, použijte speciální nit s tvrdou zaváděcí částí a silnějším flaušovým středem. Korunku obejme v oblasti krčku.

„Zubní nit s tvrdou zaváděcí částí a flaušovým středem můžete, i s ohledem na vyšší cenu, použít víckrát. Po použití ji opláchněte a uložte na suchém místě,“ radí dentální hygienistka Petra Křížová.

Totální zubní náhrada už není záležitostí jen starých lidí. „ Jedna pětadvacetiletá slečna si nechala zuby vytrhat, protože se jí nechtělo investovat do oprav zubů,“ vzpomíná Petra Křížová. „Celkovou protézu hradí pojišťovna. Ale není to rozhodně běžné. Já doporučuji bojovat o každý zub, i kdyby byl poslední,“ dodává.

Na celkovou zubní náhradu si podle jejích zkušeností musejí pacienti zvykat. Protéza tlačí nebo prostě nesedí tak, jak má. „ Lidé pak docházejí k zubaři, který ji postupně upraví,“ vysvětluje Petra Křížová. „Dále trénují mluvení i kousání, ale také kýchání a kašlání, musejí si dávat pozor na horké. Spodní náhrada navíc 99 procentům pacientů padá, proto je lepší náhrada částečná, ne kompletní. Jak totiž žvýkáme, náhrada se pohybuje a bohužel vypadává,“ doplňuje.

Pravidelná návštěva u zubaře je i dál nutná, i na sliznicích pod náhradou probíhají procesy. Celkovou náhradu doporučuje Petra Křížová čistit dvakrát denně, nejlépe po každém jídle. Večer pak ze všech stran a nezapomenout ani na ústní dutinu a jazyk. Náhradní chrup na noc vyndat z úst a nechat do rána ve sklenici s čistící tabletou.

Poslechněte si všechny její rady ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Eva Bucharová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio